Adıyaman Türkiye’nin şehirlerinden biridir ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Şanlıurfa, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Kahramanmaraş Adıyaman’ın komşu illeridir. Sekiz ilçesi bulunun Adıyaman Türkiye’nin ulaşımı en zor bölgelerinden bir ilidir. Adıyaman ilinin Besni ve Çelikhan bölgelerinde yer alan kaplıcalar şehrin kaplıcalarına örnek olarak verilebilir. Adıyaman’a hemen hemen 45 kilometre uzaklıktaki Besni bölgesinde bulunan Besni Kaplıcası, en popüler kaplıcalardan biridir.
Besni İçmesi’nin yanında Besni bölgesinde çok sayıda başka kaplıcalar da vardır. Bu kaplıca birçok rahatsızlığa iyi gelir. Mide ve bağırsak hastalıkları ile hemoroide iyi gelen Besni şifalı suyu bunun yanında halk arasında oldukça popüler olan ve halk arasında “Besni Ilıcası” olarak bilinen iki kaplıcayı daha sınırlarında bulundurur. Çörmük Kaplıcası ve Kuruçay Kaplıcası bu iki kaplıcadır. Çörmük Kaplıcası, basur için oldukça faydalıdır. Basur sorunu yaşayan insanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Kuruçay Kaplıcası da Adıyaman’da yer alan benzeri derecede öne çıkan bir diğer kaplıcadır. Bu kaplıcanın suyu basur ve romatizma rahatsızlıklarına şifa verir.
Adıyaman’ın Diğer Şifalı Suları Nelerdir?
Kâhta Dağ İçmesi ve Çelikhan Kaplıcaları diğer şifalı kaplıcalardandır. Çelikhan Kaplıcaları, Korucak Kaplıcası olarak da bilinir. Bu kaplıca romatizma ve basur benzeri birçok hastalığın tamamlayıcı ve destekleyici tedavisinde fayda sağlar. Kahta Dağ İçmesi de diğer sular gibi şifa sağlar. Bu su mide, bağırsak ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa tedavisini sağlar. Aynı şekilde ilin diğer şifalı suları da mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde önerilir. Adıyaman Dağ İçmesi, Bişar ve Pötükhan Maden Suları böbreklere de iyi gelir. Bölgede konaklama seçenekleri yetersizdir. Bu yüzden, kaplıcalardan yararlanmak isteyenler için Adıyaman ve Kahta otelleri önerilir.
Adıyaman’a Nasıl Ulaşım Sağlanır?
Adıyaman’a karayolu, havayolu ve tren yolu seçenekleri ile ulaşım sağlanabilir. Karayolu ulaşımı sağlarken de farklı seçeneklerden faydalanabilirsiniz. Kendi özel aracınızın yanı sıra şehirler arası otobüs firmalarının otobüsleri ile de Adıyaman’a gidebilirsiniz. Adıyaman Otogarı, yolcu ulaşımını daha kolay ve konforlu bir şekilde sağlamak için şehir merkezine yapıldı. Bu sebepten dolayı Adıyaman merkezden otogara ulaşmak çok basittir. Şehir içi ulaşımla, taksiyle ya da özel aracınız ile otogara ulaşabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak tren hattı karşımıza çıkıyor. Adıyaman’da demiryolu da bulunduğu için TCDD tarafından düzenlenen tren seferlerinden bahsedilebilir. Demiryolu ulaşımı karayoluna göre uzak bir konumda yer alır. Tren seferleri, 63 kilometre mesafede bulunan Gölbaşı’ndan yapılır. Adıyaman’a Elazığ-Adana Fırat Ekspres ile ya da Gölbaşı İstasyonu’ndan Fırat Ekspres diğer yönü(Osmaniye-Adana veya Malatya-Elazığ ) ile seyahat edebilirsiniz.
Adıyaman Havalimanı ile kent merkezi arası 20 kilometre uzaklıktadır. Adıyaman’a havayolunu kullanarak Ankara ve İstanbul’dan direkt uçabilirsiniz. Bunun yanı sıra bunların dışında kalan şehirlerden de aktarmalı uçuş yaparak Adıyaman’a gelebilirsiniz.
Adıyaman Kaplıcaları
Besni İçmesi: Adıyaman’ın yaklaşık olarak 45 kilometre uzaklığından bulunan Besni ilçesi konumundan olan Besni içmesi halkın çok rağbet ettiği kaplıcalarından biridir. Besni İçmesi dışında Besni ilçesinde bulunan birkaç kaplıca daha bulunmaktadır.
Çörmük Kaplıcası: Adıyaman kaplıcalarının en iyi kaplıcalarından biri olan Çörmük kaplıcası; insanların kemiklerine çok iyi gelmektedir. Yakın konum ile de pek çok kişinin tercih ettiği kaplıcalarından bir tanesidir.
Kuruçay Kaplıcası: Besni ilçesinin içerisinde bulunan kaplıcalarından biri olan Kuruçay kaplıcası, romatizmaya iyi gelip suyu basur halde kullanabildiğiniz kaplıcalarınızdan bir tanesidir.
Adıyaman’ın ilçelerinden biri olan Çelikhan ilçesi, en kuzey yerlerden bir tanesidir. Bu konumda bulunan kaplıcalardan biri olan Korucak Kaplıcası bu bölgede gidilen kaplıcalardan biridir. Adıyaman’a yaklaşık olarak 15 kilometre doğusunda bulunan kaplıca merkeze daha yakındır. Bu kaplıcalar genellikle romatizma ve basur gibi hastalıklara bire bir devadır.
Adıyaman’ın Kahta dağında bulunan kaplıcalar; mide, bağırsak ve böbrek hastalıklarına bire bir şifa etmektedir.