Bursa Kaplıcaları, çok eski zamanlardan beri bilinmektedir ve bugün hala popülerdir. Kaplıcalar, çeşitli mineraller ve bitki özleri içeren sıcak sular içerir. Buralarda günlük kullanıcılar ve tedavi amaçlı kullanıcılar mevcuttur. Kaplıcalardan alınan yararlar arasında; desteklenen bağışıklık sistemi, cilt ve saç sağlığının iyileştirilmesi, kas ve eklem ağrılarının azaltılması, zindelik ve enerji seviyesinin arttırılması sayılabilir. Bursa kaplıcaları arasında en popülerleri; Çekirge Kaplıcaları, Harmancık Kaplıcaları, Suvla Kaplıcaları, İznik Kaplıcaları, Uludağ Kaplıcaları ve Kestel Kaplıcalarıdır. Bu kaplıcalar, özellikle çeşitli tedavi amaçları için tercih edilmektedir.
Kaplıcaların çok sayıda insan tarafından ziyaret edilmesinin ardında yatan etkenlerden biri budur. Bir diğer önemli faktör ise kaplıcaların insanlar üzerinde birtakım iyileştirici etkilerinin bulunmasıdır. Çünkü yapılan birçok araştırma göstermiştir ki kaplıca suları gerçekten de bazı rahatsızlıklar üzerinde oldukça olumlu yönde birtakım etkiler meydana getiriyor.
Türkiye, kaplıcalar konusunda oldukça zengin olan ülkelerden biridir. Bursa kaplıcalarının harika güzelliği ve şifa veren niteliği, insanların buraya yönlenmesinde etken olan dinamikler arasındadır. Bursa kaplıcaları turizm faaliyetleri kapsamında genellikle tedavi amaçlı gelinen bir yer olma özelliğini kazanmıştır.
Bursa Kaplıcaları Tarihçesi
Kaplıcalara gitmeden önce onların tarihleri hakkında da güzel bilgiler edinmek önemlidir. Her zaman tüm dünya insanın ilgisini çeken yerlerden biri olan Bursa kaplıcalarının tarihi oldukça eski dönemlere dayanıyor.
Geçmiş dönemlerde bu suların şifa veren özellikleri bazı kişilerce bilindiğinden onlar günümüze kadar bu kaplıcaların korunmasını sağlamışlardır. Roma İmparatorluğu dönemlerinde Bursa en çok şifalı sularının olması niteliğiyle öne çıkmış ve adından sıkça söz ettirmiştir.
İmparator Traianus, Hadrianus ve Justinianus zamanlarında bazı hamamların yanı sıra bu kaplıcaların da yapıldıkları tahmin ediliyor. Bizans döneminin hâkim olduğu zamanlar kaplıca gibi şifalı yerlerin yapımına etkin bir şekilde ağırlık verildiği araştırmalarda öne çıkıyor.
Ancak kaplıcalarla ilgili olumlu gelişmeler sadece bununla sınırlı kalmamış ve Osmanlı döneminde de bu yönde birtakım harika girişimlerde bulunulmuştur. Çünkü yine bu zamanlarda da kaplıcalara gereken önem verilmiş ve eskiyen birçok yapının onarılması sağlanmıştır.
Bursa Kaplıcaları Efsanesi
Bursa, kaplıcalar konusunda oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Her bir kaplıcanın tarihte insanlar üzerinde önemli etkileri olmuştur. Ancak bunlar arasında yer alan Oylat kaplıcasıyla ilgili efsanelere konu olan güzel bir hikâye vardır.
Söylentilere göre Bizans İmparatorluğu zamanlarında İnegöl taraflarında vali konumunda olan Tekfur’un kızı, ciddi bir şekilde hastalanmış. O zamanın hekimleri gerekli tedavi nedir bunu bir türlü bulamışlar. Tekfur artık çaresizliğinden son bir ümitle kızının ormanın iç kısımlarında yer alan kaplıcaya götürülmesini yardımcılarından istemiş. Kızı buraya isteksizce bırakmışlar.
Her gün düzenli bir şekilde bu suda vakit geçiren kız en sonunda iyileşme emareleri göstermiş ve sonunda ise eski sağlığına kavuşmayı başarmış. Kızı oraya öl yat diyerek bıraktıkları için bu kaplıcanın adı Oylat tanımlamasıyla günümüze kadar ulaşmıştır.
Bursa Kaplıcaları Nerede?
Ülkemiz yeraltı doğal kaynakları açısından bakıldığında genç oluşumlu bir yapıya sahiptir. Bu yüzden yeraltı doğal kaynakları çok gelişmiş bir yapıda karşımıza çıkmaktadır. Bursa şehrimizde birçok alanda gelişmiş olduğu gibi ülkemizin doğal kaynakları ele alındığında oldukça gelişmiş bir yapıdadır. Sadece ülkemizde değil dünya genelinde de popüler ve bilinen kaynak suları bulunan Bursa, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın olması nedeniyle de termal turizmde önemli bir yere sahiptir. Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan şehirde birçok kaplıca ve termal tesis hizmet vermektedir.
Yüzyıllardan beri termal kaynakların yoğun olarak kullanıldığı bu şehirde çok sayıda tarihi kaplıca bulunmaktadır. Yeşilin ve mavinin her tonunu bulabileceğiniz şehir genelinde hamamlar ve kaplıcalar Bizans dönemine kadar uzanır. Bu şehrin Osmanlı hakimiyetine geçmesinin ardından Bizans kültüründen kalan hamamlar onarılarak yeni kaplıcalar haline getirilmiştir. Şehrin hemen hemen her bölgesinde mutlaka bir kaplıca bulunmaktadır. Yüzyıllar boyunca imparatorluklar bünyesinde krallara ve kraliçelere şifa dağıtan Bursa kaplıcaları şehir merkezinin haricinde İnegöl, Mustafa Kemal Paşa, Gemlik gibi çok sayıda ilçede yer alır. Ticari açıdan gelişmiş ve doğanın yeşil tonlarını sunan bu şehirde şifalı sular ve merkezler oldukça fazladır.
Bursa kaplıcalarının her biri şehir içinde farklı bölgelerde yer alıyor. Ancak genel olarak birçoğu merkez bölgesine oldukça yakın alanlarda bulunuyorlar. Uygun ulaşım yöntemlerinin kullanımı neticesinde rahatlıkla her bir kaplıcaya güvenle erişim sağlanması mümkün oluyor.
Bursa Kaplıcaları Nasıl Gidilir?
Bursa kaplıcalarına erişim için birbirinden farklı yöntemin kullanılması imkânları vardır. İster havayolu ister otobüsle ulaşım ve istenirse de doğrudan özel şahsi araçların kullanımıyla Bursa’daki çeşitli türden kaplıcalara kolayca bir erişim sağlanabilir.
Havayolu Ulaşımı
Bursa kaplıcaları hakkında bilgi edinmek ve burada güzel bir deneyim yaşamak isteyen insanlar için ulaşım konusundaki en güzel alternatiflerden biri, havayolu ulaşımının kullanılmasıdır. Bu ulaşım yönteminde yapılması gereken, Bursa Yenişehir Havalimanı’na erişilmesidir. Sonrasında şehir için hareket eden diğer toplu hizmet araçlarıyla istenilen her bir tür kaplıcaya geçiş yapılabilir.
Karayolu Ulaşımı
Türkiye’nin birçok ilinden Bursa Otogarı’na hareketlenen çeşitli otobüsler bulunuyor. Otogar alanında inildikten sonra gidilecek kaplıcanın konumuna yönelik şehir içi transfer araçlarından yararlanılabilir. Bu da pratik biçimde birçok kaplıcaya rahatlıkla geçiş imkanını kişilere verir.
Özel Araç ile Ulaşım
Bursa kaplıcalarına doğrudan şahsi araçlarıyla erişim sağlamayı isteyen kişiler de kolayca istedikleri yere yönelebilirler. Bunun için Bursa il merkezinden her bir kaplıcaya yönelik geçiş sağlayan karayollarının kullanılması yeterlidir. Oylat kaplıcasına D200 karayolundan direkt ulaşım imkânı vardır.
Bursa Kaplıca Otelleri
Bursa kaplıcalarına gittikten sonra burada konaklama konusundaki ihtiyaca insanların en iyi çözümleri bulma şansları vardır. Çünkü birbirinden güzel oteller Bursa’nın birçok yerinde mevcuttur.
Gönlüferah Termal Otel
Bu termal otel, Çekirge mevkiinde yer alıyor. Lezzetli yemekler yenecek restoranlar, hamam ve konforlu odalar bulunuyor.
Mari Gold Thermal & SPA Otel
Birçok kişinin favorisi olan bu otelde de memnun edici bir şekilde konaklanabiliyor. Jakuzi, sauna ve ayrıca fitness merkezi gibi çeşitli bölümler bulunuyor.
Kervansaray Termal Convention Center & SPA
Bu otel de yine Bursa kaplıca termal otelleri arasında en iyilerden biri olarak öne çıkıyor. Burada insanlar çeşitli jeotermal havuzlar bar ve restoranlarla bir araya gelebiliyorlar.
Euro Park Hotel Bursa
Sevilen otellerden biri olan Euro Park Hotel Bursa, içerisinde kapalı havuzlar, buhar odaları, spa ve güzel restoranlar barındırıyor.
Formback Termal Otel & Termal Tesisleri
Bu termal otel bünyesinde TV cihazları olan konforlu odalar, spor salonları ve termal spa bölümleri yer alıyor. Kahvaltı sürekli ikram ediliyor.
En Popüler Bursa Kaplıcaları
Kaplıcalar Bursa ile özdeşleşmiş önemli değerler arasında yer alır. Bursa denildiğinde nasıl ki akla yeşil ve mavinin farklı tonları geliyorsa kaplıcalar da gelmektedir. Bu yüzden en popüler Bursa kaplıcaları yılın her döneminde hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyaretçileri ağırlamaktadır. Bu potansiyeli sahip olan şehir yoğun dönemlerde bile en iyi şekilde hizmet verecek termal tesislere sahiptir. Sıcaklık dereceleri farklı olan ve mineralli suları ile ünlü olan bu mineralli sular birçok hastalığın şifası olmaktadır. Böylece hastalıklarına şifa bulmak isteyen çok sayıda ziyaretçi Bursa’nın en popüler ve en şifalı kaplıcalarını ziyaret etmektedir. Gelişmiş ve donanımlı tesisleri ile termal kaplıca alanında kaliteli hizmet veren Bursa şehrinde ziyaret edebileceğiniz birçok seçenek bulunmaktadır.
- Oylat Kaplıcaları: Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanan eski bir tarihe sahip olan Oylat Kaplıcaları bölgedeki ilk şifalı kaynaklardan biridir. Magnezyum, kalsiyum, sülfat, bikarbonat ve sodyum açısından oldukça zengin bir kaynaktır. İnegöl bölgesinde bulunan Oylat Kaplıcaları’ndaki şifalı sular 40.5 derece sıcaklığa sahiptir. Çok kaliteli şifalı suları bulunan bu kaynağın suyu berrak ve renksizdir. Tedavi edici özellikleri nedeniyle bu kaplıca etrafında 4 mevsim boyunca açık olan çok sayıda otelde bulunmaktadır. Aynı zamanda kaplıcaların bulunduğu bölgede sayısız ağaç çeşidi olduğu için doğa içerisinde keyifli bir ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
- Kükürtlü Kaplıcası: Bu kaplıca Uludağ Üniversitesi’nin bünyesinde faaliyet göstermektedir. Kükürtlü kaplıcası ilk olarak Padişah I. Murad tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra II.Bayezit zamanında kaplıcanın kadınlar kısmı inşa edilmiştir. Bu kaplıcanın suyu oldukça yararlıdır ve şifa dağıtır. Kaplıcada bulunan su 82 derece sıcaklığa sahiptir. Bu kaplıcanın bir diğer özelliği ise üzerinin kiremitle örtülü olmasıdır.
- Eski Kaplıca: Bursa şehri sınırları içerisindeki en eski ve en büyük kaplıca olması nedeniyle bu isimle anılır. Şifalı kaynakların çok sık rastlandığı Çekirge bölgesinde bulunur. Daha önceki dönemlerde bu kaplıcanın üstü kurşunla kaplı olmasına rağmen daha sonra yapılan yenileme ve tadilat çalışmaları sırasında çatı kısmı kiremit çatı olarak değiştirilmiştir. Bu kaplıca içerisinde bulunan havuzun etrafında Bizans döneminde yapılan başlıkları ve sütunları görebilirsiniz.
- Karamustafa Ilıcası: Konum itibariyle Mudanya yolunda bulunan Karamustafa Ilıcası bol miktarda sodyum ve karbonat bulunan sulara sahiptir. Kaplıcanın su sıcaklığı 50 derece ölçülmektedir. Kokusuz olan bir suya sahip olan bu kaplıcanın sularının bir diğer özelliği soğuduktan sonra içilebilir olmasıdır.
- Ilıcaksu Kaplıcaları: Harmancık ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ilıcaksu Mahallesi’nde bulunan bu şifalı sular birden fazla kaplıcanın bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir. Aynı zamanda bölgede yaşayan kişiler tarafından yapılan pansiyonların içerisinde bulunan şifalı sularda bulunur. Yaz ya da kış dönemi olarak ayrım olmadan tüm mevsimlerde ziyaret için açık ve uygundur. Ayrıca bu bölgenin etrafında Bizans döneminden bu yana gelen su kemerleri de yer almaktadır.
Bursa’nın En Popüler Hamamları
Bursa’nın şifalı su kaynakları açısından meşhur olması yüzyıllardan boyu devam etmektedir. Hatta ünlü Gezgin Evliya Çelebi’nin kaleme aldığı Seyahatname adlı eserde Bursa ile ilgili bahsedilirken Bursa sudan ibarettir cümlesi geçmektedir. Uludağ eteklerine yapılan yerleşimlerle kurulan bu şehirde sıcak su kaynakları kadar soğuk su kaynakları da bulunur. Bu açıdan oldukça zengin olması nedeniyle tarih boyunca her zaman bu şifalı suları kullanma amacıyla inşa edilen hamamlar bulunmaktadır. Sadece Bursa şehir merkezinde 41 adet hamam bulunmaktadır. Farklı yazılı kaynaklarda geçen 14 hamam ile birlikte toplamda 55 hamam bu bölgede yer almaktadır.
Sahip olduğum mimari yapılar ve fonksiyonel kullanım amacı nedeniyle hamamlar tarih boyu kültürümüzde geleneksel yaşamın bir parçası olmuştur. Bununla birlikte sosyal yaşama ait değerler açısından da önemlidir. Dini bayramlar öncesinde arefe günleri bir gün evlilik öncesi gelin hamamları, sünnet düğünü öncesi sünnet hamamı gibi pek çok önemli günde hamamlar hem temizlik amaçlı hem de kültürümüzün bir parçası olarak tercih edilir. Günümüze kadar hamam sırasında kullanılan kese, peştamal, sabunu bir gün hamam tası, takunya gibi eşyalar farklı şekiller alsa bile hamam kültürü hala varlığını sürdürmektedir. Bursa’da ziyaret edebileceğini başlıca hamamlar şunlardır:
- Ördekli Hamamı Kültür Merkezi: şehrin merkezinde yer alan bu hamam aynı zamanda Eski Yeni Hamam adıyla da anılır. Yıldırım Beyazıt döneminde inşa edilmeye başlanan bu yapının Timur işgali nedeniyle yapımı yarım kalmıştır. Daha sonra Çelebi Mehmet zamanında inşası tamamlanmıştır. 1485 yılında ise Çandarlı İbrahim Paşa bu hamamın duvarına çeşme yaptırmıştır. Zaman içerisinde harap olan hamam yeni bir kültür merkezi projesi ile 2006 ile 2008 yılları arasında tekrar restore edilmiştir. Bu yapının içerisinde hamam kısmı dışında iki farklı seminer salonu, kahve salonu, geleneksel sanatların öğretildiği kurs ve uygulama salonları ve Türk mutfağından lezzetler taşıyan birçok yemeğin sunulduğu bölümler bulunmaktadır.
- Çekirge Hamamı: Adını aldığı Çekirge bölgesinde inşa edilen bu hamamın tarihi 17. yüzyıla dayanmaktadır. Bursalılar için manevi açıdan da önemli olan ve kutsal kabul edilen bu hamam şifalı suları ile bilinmektedir. Bu hamamın kapı kısmında deniz dalgalarını andıran motifler de yer almaktadır.
- Zeytinbağı Hamamı: Bursa’nın Mudanya ilçesinde Tirilye bölgesinde yer alan hamamın önceki adı ve hangi tarihte yapıldığı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Tahminen 16. yüzyılın ilk döneminde yapıldığı düşünülen bu hamam rivayetlere göre Yavuz Sultan Selim tarafından Üsküdar ve Kastamonu’da yaşarken buraya getirilen Türkler tarafından yapılmıştır.
- Hasan Bey Hamamı: Yine Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer alan bu hamam adını kendisini yaptıran Hasan Bey’den alan bu hamam 1652 yılında inşa ettirilmiştir. Çok uzun yıllardır tarihe tanıklık eden bu hamam zaman içerisinde deforme olarak uzun bir süre marangozluk işleri için kullanılmıştır. Daha sonrasında kültür merkezi olarak baştan tasarlanan bu hamam proje kapsamında tekrar yenilenmektedir.
- Tahir Ağa Hamamı: Bursa eşrafının yerlileri arasında yer alan Tahir Ağa isimli kişi tarafından 1870 yılında inşa ettirilen bu hamam aynı zamanda Nure Hamamı ismi ile de anılmaktadır. Mudanya sınırları içerisinde bulunan bu hamam çifte hamam geleneğine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Zaman içerisinde bu hamamın gebeliğim bilemiyorum de tadilata ihtiyaç duyması nedeniyle restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Burası restorasyon çalışmaları sırasında hamamın aslında sadık kalınmaktadır.
- Murad Hamamı: Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan bir diğer tarihi hamam olarak 15. yüzyıl Osmanlı mimarisi ile günümüze ulaşmaktadır. Çifte hamam geleneğine uygun hamamlar arasında yer almaktadır. Kısa süre önce yenilenme ihtiyacı nedeniyle restorasyon yapılan bu hamamın bir kısmı tekrar hamam olacak şekilde tasarlanmıştır.
- Timurtaş Paşa Hamamı: Yıldırım Bayezid zamanında inşa ettirilen bu hamamın inşaat tarihi 14. yüzyılın son yıllarına rastlar. Bu dönemde görev yapan Demirtaş Paşa’nın oğlu Oruç Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Zaman içerisinde gerekli bakımlarının yapılmaması nedeniyle uzun süre harap bir şekilde kalmıştır. Daha sonra 1987 senesinde onarım ve restorasyon işlemleri yapılmıştır. Böylece tekrar hamam statüsü kazandırılmıştır ve hala günümüzde hamam olarak faaliyet göstermektedir.
- Dayıoğlu Hamamı: Gökdere Bölgesi’nin Batı tarafında kalan bu hamam aynı zamanda Atpazarı Hamamı olarak da anılmaktadır. Yüzlerce yıl öncesinde inşa edilen bu hamam ile ilgili en eski kayıt tarihi 1605 yılına denk gelmektedir. Hamamın gerçek İnşaat tarihinin bu tarihten çok daha önce olduğu düşünülmektedir. Bu hamam 1950’li yıllarda çok işlek bir hamam olarak kullanılırken günümüzde yoğunluğunu kaybetmiştir. Buna rağmen hala bulunduğu bölgedeki mahalleye hizmet veren bir hamamdır.
- Nalıncılar Hamamı: Murad’ın inşa ettirdiği bu hamam Tahıl Pazarı, Postacılar ve Hüdavendigar gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Tuz Pazarı Çarşısı içerisinde bulunan bu hamam 14. ve 15. yüzyıllar döneminde o zamanın hem popüler hamamları arasında yer almıştır. 19 yüzyıla kadar hizmet vermeyi sürdüren hamamın 1855 yılında meydana gelen büyük deprem nedeniyle kadınlar için olan bölümü yıkılmıştır.
Bursa Kaplıcaları ve Hamamları Hangi Hastalıklara İyi Geliyor?
Bursa sınırlarında yer alan çok sayıda termal kaynaklar arasında bulunan hamamlar ve kaplıcalar birçok hastalığın tedavisi için tercih edilmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlara sebep olması nedeniyle yardımcı yöntem olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Doktorlar tarafından da tavsiye edilen kaplıcalar ve hamamlar Bursa’da kesintisiz bir içeride yıl boyu ziyaretçi akınına uğramaktadır. Birçok kişi buraya gelerek farklı hastalıkların tedavisini ve şifasını aramaktadır. Sahip olduğu özellikler nedeniyle bu kaplıca ve hamamlar termal turizmin önemli parçaları haline gelmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan ve çok sayıda ziyaretçi kaplıcaları ve hamamları yoğun bir şekilde yılın 365 günü değerlendirmektedir. Bursa’daki kaplıcalarda ve hamamlarda ziyaretçilerin şifa aradığı hastalıklar genellikle şunlardır:
- Solunum Yolları,
- Sinir Sistemi,
- Eklem Rahatsızlıkları,
- Kas Romatizmaları,
- Gut,
- Aşırı Şişmanlık,
- Kadın Hastalıkları,
- Böbrek ve Safra Kesesi Hastalıkları,
- Deri Hastalıkları,
- Mide,
- İdrar Yolu Rahatsızlıkları,
- Karaciğer Sorunları.
Bursa Kaplıcalarında Yapılacak Aktiviteler
Bursa’da kaplıcalarda bulunmanın yanı sıra farklı etkinleri içerisinde bulunulması da mümkün oluyor. Orada gezilecek harika alanlar yer alıyor. Yöresel yemeklerin yapıldığı restoranlarda güzel deneyimler elde edilebiliyor. Kayak ve karting gibi eğlenceli aktivitelere katılım sağlanabiliyor.
Bursa Kaplıcaları Fiyatları
Bursa kaplıca fiyatları, yerine göre bazı değişikliklere sahip olabiliyor. Konaklama ve kaplıca fiyatlarının ayrı şekilde hesaplanması gerekiyor. İlgili kaplıcalar otel içerisinde değilse maliyetler daha farklı bir hal alabiliyor. Önceden durumu teyit etmek önem arz ediyor.