Kaplıca, ılıca adıyla da bilinir. Maden suyu kullanımı için kaplıcaların çevresine kurulan tesislere verilen genel ad kaplıcadır. Kaplıcalar insan sağlığına oldukça faydalıdır. Egzama, romatizma, sedef gibi hastalığı olanlar kaplıcalara gelerek şifa bulmaya çalışır. Kaplıca suları direkt tedavide kullanılmaz. Bu sular tamamlayıcı ve destekleyici tedavide kullanılır. Bunun yanında kaplıca suları şifalı olabildiği kadar bazen de insan sağlığına zarar verebilir. Bu duruma sebebiyet verebilecek insanların kaplıcalardan uzak durmalıdır Kaplıcalardan uzak durması gereken insanlar şöyle sıralanabilir:
- Tansiyonu ani değişkenlik gösterenler ya da yüksek tansiyon sorunu olanlar
- Astım hastası olanlar
- Kalp hastalığı ve ritim bozukluğu olanlar
- Ateşli ve kronik iltihaplı hastalığı olanlar
- Yakın zamanda ameliyat olmuş ve yarası yeni olanlar
- Kanamalı hastalığı bulunanlar(mide ve hemoroid vb.)
- Yakın zamanda doğum yapanlar
- İdrar yapmakta zorlananlar
- Yaşça ufak olanlar(12 yaş altı çocuklar genellikle termal havuzlara alınmaz.)
- Akli dengesi olmayan insanlar
- Hamileler ve regl döneminde bulunan kadınlar
- Siroz hastası olanlar
Yukarıda yazılı olan durumlara sahip olanlar termas tesisleri kullanmamalıdır. Kullanılması halinde sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bir uzmandan bilgi alarak da termal tesise gitmeden önce daha doğru bir karar verebilirsiniz.
Depremler ve Kaplıcalar
Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerle kaplıcaların olduğu bölgeler paralellik gösterir. Bundan dolayı deprem riskinin yüksek olduğu yerlerde kaplıca sularının sürekli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Sulardaki sıcaklık ve kükürt oranında yaşanacak bir artış deprem habercisi olabilir. Bu yüzden böyle durumların tespiti yapıldığı zaman kaplıcalardan uzak durmak gerekir. Ayrıca, özellikle birinci derecede deprem bölgelerinde düzenli olarak kaplıca suyunun sıcaklığı ve kükürt oranı ölçümü yapılmalıdır.
Kaplıca Tedavisinin Temel Amaçları ve Etkileri
Kaplıca tedavilerinin birkaç yolu, çeşitli amaçları ve etkileri vardır. Banyo kürü ile ve içilebilir kür şeklinde yapılan tedaviler aşağıdaki amaçları içerir:
- Bağışıklığı arttırarak vücut direnci kazandırmak
- Hastalığa ya da rahatsızlağa bağlı olan şikayetleri en aza indirgemek
- Genel durumu toparlamak
- Oluşması kalıcı hasarların önüne geçmek
- Kan dolaşımının artışı
- Hormon ve sinir dengeleme
- Hareket kapasite artışı
- Rahatlama ve gevşeme
Kaplıca Tedavisinin Uygulanışı
Bu süreçte göz önüne alınan birçok faktör vardır. Hastanın durumuna ve hastalığın derecesine göre uygulanacak tedavi şekli belirlenir. Bu tedavi şekli, tedavi süresinde de etkilidir. Ayrıca, suyun özellikleri de tedavinin süresine ve şekline etki eder. Bunların hepsi göz önünde bulundurularak bir tedavi oluşturulmalıdır.
Tedavi süresi hemen 14-21 gün arasında değişir ve toplam 15-20 adet banyo uygulanır. Banyolar, ortalama olarak 5-25 dakika süresinde yapılır. Bu kürler genel olarak kahvaltıdan sonra uygulanır. Kahvaltının hafif tutulması önemlidir. Kürler günlük yapılırsa haftada bir gün kür yapılmaz. Günaşarı yapılan kürler de vardır. Kürler uygulanmadan önce tedavi uygulanacak kişinin mesanesinive bağırsaklarını boşaltması tavsiye edilir. Ayrıca, bunlar yapılırken sıvı desteği alınmalı ve genel olarak meyve ve sebze tüketimi yapılmalıdır.