Türkiye’nin şifalı kaplıcaları arasında yer alan Ilgın kaplıcaları Konya il merkezine 88 km mesafede bulunuyor. Ilgın ilçesinde yer alan kaplıcaların su sıcaklığı 42 °C’dir ve birçok hastalığa şifa oluyor. İlçe merkezinin batısında ve 2.5 km uzağında, Hamam dağı eteğinde bulunuyor. Selçuklular döneminden günümüze çok defa restorasyon yapılarak kullanılıyor. Kaplıcada erkekler ve kadınlar için farklı bölümler vardır.
Ilgın Kaplıcaları Tarihçesi
Ilgın kaplıcalarının Roma dönemlerinde de kullanıldığı bilgisine rastlanıyor. Bilinen tarihine göre ilk defa 1. Alaeddin Keykubat döneminde 1236 yılında daha sonra 1267 yılında 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yapıldığı biliniyor. Gümünüze kadar çok defa bakımdan geçmiş ve 1968 yılında üçüncü hamam yapılmıştır. Toplam üç hamam olarak misafirleri hizmet veriyor.
Ilgın Kaplıcaları Tadilatları
Konya Ilgın ilçesinde bulunan ve ilçenin adı ile bilinen kaplıcalar, Selçuklu döneminde yapıldıktan sonra günümüze kadar birçok kez tamirattan geçirilmiştir. Selçuklu dönemi ve Osmanlı dönemlerinde yaşanan savaşlar nedeniyle yönetim değişikliklerinde kaplıcanın tamir edildiği biliniyor.
1838 yılında tamirat yapılmış ve aktif olarak kullanılırken, 1906 yılında Milli Eğitime devredilmiş ve tekrar tamirden geçirilmiştir. 1931 yılında meydana gelen deprem sonrası hasar gören kaplıca binası ve bozulan suyolları aslına uygun olarak tamir edilmiştir. Zaman içerisinde yapılan tamiratlarla bazı bölümlerin kapatıldığı ya da yerlerinin değiştirildiği biliniyor.
Ilgın Kaplıcaları Nerede?
Ilgın Kaplıcaları, Konya – Afyonkarahisar karayolunun 90. Km’sinde, Ilgın ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Ilgın ilçesinin 2.5 km batı bölgesinde ve Hamam dağı eteklerinde bulunuyor. Kaplıca tesisleri, Ilgın – Akşehir yolu üzerindedir ve Türkiye’nin her yerinden ulaşım kolaydır. Türkiye’nin en iyi termal kaplıcaları arasında yer aldığı için yılın her dönemi misafirlerine hizmet veriyor.
Ilgın Kaplıcaları Nasıl Gidilir?
Ilgın kaplıcalarına gidebilmek için karayolu, demiryolu ve havayolu seçeneklerini kullanabiliyorsunuz. Havayolu ve demiryolu ile Konya merkeze gelen misafirler, otogardan Ilgın ya da Akşehir minibüslerine binerek kaplıcalara gidebilecektir.
Havayolu ulaşımı:
Konya havalimanına günlük tarifelerle gelenler, havalimanından özel servislerle direk olarak ya da toplu taşıma ile otogara gelerek, ilçe minibüslerle ulaşımlarını yapabilecektir.
Karayolu ulaşımı:
Kaplıcalar, Konya – Afyonkarahisar karayolu üzerindedir ve Türkiye’nin her yerinden şehirlerarası otobüsler ve diğer araçlarla ulaşım sağlanabiliyor.
Özel araç ile ulaşım:
Hususi aracınız ile Ilgın kaplıcalarına gitmek istediğinizde, Konya merkezden, Ilgın istikametine devam eder ve 90. Km’de Ilgın kaplıcalarına ulaştığınızı görürsünüz.
Ilgın Kaplıca Suyu Özellikleri
Türkiye’nin en ünlü kaplıcaları, su sıcaklıkları ve su içerisinde bulunan mineral değerleri ile birbirinden ayrılıyor. Ilgın kaplıcalarındaki kaynak suyun sıcaklığı 42 °C’dir ve içeriğinde şu maddeler bulunuyor.
- Potasyum,
- Sodyum,
- Kalsiyum,
- Amonyum,
- Magnezyum,
- Demir,
- Alüminyum,
- Klorür,
- Nitrat,
- Sülfat,
- Hidrokarbonat,
Suyun sertlik derecesi ph değeri 7.15’dir ve sahip oldukları özellikleri ile birçok hastalığa şifa oluyor. Sıcak kaynak suyu olma özelliği sayesinde, ısı değerinde bir değişiklik olmuyor ve nörolojik ve ortopedik hastalıkların tedavilerinde kullanılmasının uygun olduğu belirtiliyor.
Ilgın Kaplıcalarından Faydalanma
Termal turizm hizmetlerinin en iyi şekilde sunulabilmesi için kaplıca tesisleri sürekli yenileniyor. Kaplıca hizmetlerinden faydalanmak isteyenler yılın her dönemi gelebiliyor. Kış aylarında ayrı yaz aylarında ayrı yoğunluklar yaşanıyor. Şifalı sulardan faydalanılması için doktor tavsiyelerine uyulması gerekiyor. Kaplıca hizmetlerinden faydalanmak isteyenler, sıcak suyun etkilerini düşünmelidir. Kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları bulunanlar doktor tavsiyesi ve doktor gözetiminde hizmetlerden faydalanmalıdır.
Ilgın Kaplıcaları Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Ilgın kaplıcalarının yer altı sularının sıcaklığı 42 °C’dir ve tedavi edici özelliği bulunuyor. Birçok hastalığa iyi geldiği bilindiği için tedavi amaçlı olarak gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kaplıca suyunun şifalı olduğu bilinen hastalıklar arasında, felç, siyatik, romatizma, böbrek rahatsızlıkları, sinir rahatsızlıkları, cilt hastalıklar, kadın hastalıkları gibi hastalıklar yer alıyor.
Deri Hastalıkları
Ilgın kaplıca suyu içerisindeki maddeler ve sıcaklık etkisi ile ciltte yumuşama ve gözeneklerde açılma yapıyor. Cilt üzerindeki ölü dokunun atılmasını sağlayarak, deri hastalıklarının kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.
Romatizma Ağrıları
Kaplıca suyu ile banyo yapıldığında ve içme olarak kullanıldığında, romatizma ağrıları hafifliyor. Eklemlerde oluşan kireçlenmenin oluşturduğu ağrılar, sıcak suyun etkisi ile kireçlenmenin giderilmesi ile sona eriyor. Kaplıca suyu aynı zamanda kemiklerin güçlendiriyor.
Böbrek Hastalıkları
Böbrek ağrısı çeken kişilerin çoğunda kum ve taş oluşumu mevcuttur. Ilgın kaplıca suyunu içen ve belirlenen tedavi kürlerini uygulayanlar, böbrek taşlarının daha rahat atıldığını ve oluşan ağrılardan kurtulduğunu görecektir.
Sinir Hastalıkları
Sinir gerilmesi, sinir sıkışması gibi rahatsızlıklar, kol, el ve bacaklarda güçsüzlük hissine neden olur. Kaplıca sularının hem banyo hem de içme olarak kullanılması, eklemlerin gevşemesine ve sinir sıkışma sorunlarının yapılacak olan egzersizlerle tedavi edilmesine yardımcı oluyor.
Ilgın Kaplıcaları Otelleri
Ilgın termal otelleri, Konya merkeze 90 km uzaklıktadır ve sağlık turizmi açısından önemli tesislerden birisidir. Şifalı kaplıcaları ve çevresi ile tüm misafirlerin beklentilerini karşılıyor. Otel fiyatlarının her bütçeye uygun olması daha fazla kişinin faydalanmasını sağlıyor.
Sahib Ata Termal Hotel:
Ilgın bölgesinde bulunan tek termal oteldir. Kaplıca suyu kullanılan havuzu, spa merkezi ve çeşitli aktivasyon merkezleri mevcuttur.
Ilgın Pansiyonları:
Ilgın kaplıcalarından faydalanmak için gelenler, ilçe merkezinde bulunan çok sayıdaki pansiyonlarda bütçelerine uygun olarak istedikleri kadar kalabiliyor. Pansiyon ile kaplıca arası ulaşım kolaydır ve gün boyu ulaşım yapılabiliyor.
Ilgın kaplıca bölgesinde termal otelin bir adet olması, gelen misafirlerin büyük bölümünün ilçedeki otel ve pansiyonlarda konaklamasını sağlıyor.
Ilgın Kaplıca Suyunun Faydaları
Ilgın kaplıcalarının şifa kaynağı olması, termal turizminde önemli bir yere sahip olmasını sağlıyor. Hamam dağı eteğinde bulunan kaplıca, doğal kaynak suları ile birçok hastalık için şifa dağıtıyor.
Kaplıca suyunun faydalarını bilenler, hamam hizmetlerinden faydalanabiliyor. Erkekler ve kadınlar hamamları ayrı ayrıdır ve erkekler hamamında saniyede 35 – 40 litre su akıyor. Kadınlar hamamında ise bu miktar saniyede 14 litredir. Kaplıca suları, hamamın haricinde, termal otel ve motel odalarına dağıtılıyor.
Ilgın Kaplıcaları Hasta Tedavileri
Kişilerin yaşamış oldukları sağlık sorunlarına bazen tıbbi tedaviler yeterli çözümü bulamıyor. Ya da bazı tedavi yöntemleri ile desteklenmesi gerekiyor. Ilgın kaplıcaları, şifalı suyu ile romatizma, sinir, akciğer, böbrek, kadın hastalıkları, felç ve cilt hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tedavisini destekliyor. Özellikle fiziksel tedaviler için doktorlar tarafından öneriliyor ve kaplıca sularından belirli süre faydalanılması tavsiye ediliyor.
Ilgın Kaplıcalarında Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Ilgın kaplıcaları, sürekli aktif olarak çalışıyor ve yılın 365 günü misafir kabul ediyor. Tedavi amaçlı olarak tercih edenler, hastalık türlerine göre nasıl bir yöntem kullanmaları gerektiği bilgisini edinmelidir. Bu bilgiyi, tedavilerini devam ettiren doktorlar ve tesis görevlileri verebilir. Şifa için uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır.
- Sıcak su banyo tedavisi,
- Buhar tedavisi,
- Kaplıca suyu içme tedavisi
- Kür tedavileri,
Kaplıca sularından şifa umanlar, kaplıcada kaldıkları süre boyunca hangi tedavi için kaç seans uygulama yapmaları gerektiğini, sıcak su içerisinde kalma sürelerini iyi belirlemelidir.
Ilgın Kaplıcaları Giriş Ücretleri
Ilgın kaplıcaları termal otellerinde konaklama ücretleri kişi başı olarak belirleniyor. 2021 fiyat tarifesine göre kişi başı günlük ücret 125 TL’dir. 0 – 6 yaş arası çocuklar ücretsizdir ve konaklama gün sayısına göre özel fiyat indirimleri uygulanıyor.