Kaplıca Prostata İyi Gelir mi? sorusunu cevaplamadan önce kısaca prostat organının ne olduğunu anımsayalım. Prostat, erkek üreme sisteminde önemli bir parçadır ve idrar torbasının çıkışında bulunmakta olan bir salgı bezidir. Prostat rahatsızlığı orta yaş üzeri erkeklerde oraya çıkan bir çeşit hastalıktır.
Prostat Nedir?
Prostat idrar torbasının alt tarafında bulunmaktadır. Görevi spermleri korumakta olan sıvıyı üretmektir ve aynı zamanda spermleri bu sıvının içerisinde saklar. Prostat idrar mesanesinin ağız kısmını sıkı tutarak idrar kaçma durumu önler.
Prostat Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Prostat hastalığının belirtileri arasında öncelikli olarak idrar kaçırma bulunur. Bunun dışında idrar mesanesinin aşırı hareketi nedeniyle oluşan sıklıkla tuvalete çıkma, gece tuvalet için sık sık kalkma, bir anda gelen tuvalet hissiyle tuvalete gitme gibi belirtiler sıralanabilir. Zamanla prostat büyür ve torba kaslarında yorulma ortaya çıkar. Bunun sonucu olarak hastanın idrar akışı yavaşlar, kesik kesik idrar yapma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Tedavi görmeyen hastalarda idrar torbasının kaslarında erime durumu oluşur ve torbanın yüksek basıncı böbreklerde sorun oluşturur.
Kaplıca Tedavisi Prostat için Yararlı mıdır?
Prostat tedavisi için Antalya’da bulunmakta olan Damlataş, Demre ve Kaş kaplıcaları prostatın düzelme sürecinde oldukça yararlı olan kaplıcalardır. Termal su içinde bulunan hidrokarbonat bu hastalığa iyi yönde etki etmektedir. Afyon kaplıcaları da idrar yolu ve prostat hastalığı yaşayan bireylerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden birisidir. Sıcaklık aralıkları 40 ila 70 derece olan bu kaplıcaların içinde mineraller bulunmaktadır. Bu mineraller hasta insanlara şifa olmaktadır. Termal sular prostata iyi geldikleri için bu yerlere tatile çıkılabilir.
Prostat Tedavisinde Sıcak Su Kullanılır mı?
Prostat tedavisinde sıcak su kullanımı tedavi sürecinin hızlanması açısından büyük bir önem teşkil etmektedir. Prostatta büyüme yaşayan kişilerin en önemli sorunu, soğuk havalarda yaşamış oldukları sancılar ve ağrılardır. Soğuk havalarda bağışıklık sistemleri çöker ve idrar yolları hastalıklarına yol açabilir. Bu durumlarda bireyler sıcak banyoya girebilir ya da sıcak su torbasının üzerine oturabilir. Bunun dışında kaplıcaya gitmek de faydalı bir çözüm olacaktır. Önemli olan şey ortamın sıcak olmasıdır. Yoksa kişi ağrı ve sancılar yaşar, sürekli tuvalete gitmek zorunda kalır.
Soğuk Prostat için Zararlı mıdır?
Soğuk hava prostat için önemli bir sorun oluşturabilmektedir. Hava derecesinin düşmesi ile birlikte prostat ile alakalı şikayetler de artmaya başlar. Çünkü soğuk havalardan etkilenebilen en önemli organlardan birisi prostattır. Soğukta maruz kalma durumlarında hastalarda kötüleşmeler meydana gelebilir. Bu nedenle ilaç tedavisi ile ağrı şikayetleri düzeltilmiş hastaların kullandığı ilaçları doktorlar, kış aylarından ziyade yaz aylarında bıraktırmalıdırlar. Soğuk havalarda prostattan şu şekillerde korunulabilir:
- Cinsel bölge, bacaklar, ayaklar kısaca bel altı bölgesi sıcak tutulmalıdır.
- Kabızlık durumlarından kaçınılmalıdır.
- Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Stres, anksiyete durumları idrarı kontrol eden kaslarda kasılmaya neden olur. Bu kasılmalar nedeniyle kaslar düzenli bir şekilde gevşemeyi bırakır. Bu aylarda stres daha iyi kontrol altına alınmalıdır.
Prostat Nasıl Önlenir?
Prostat büyümesini önlemedebirçok yol göz önüne gelebilir. Prostat büyümesinin önüne geçmek için sebze ağırlıklı besin tüketilmesine önem verilmelidir. Sebzede bulunan antioksidanlar sayesinde prostat büyümesi nedeniyle oluşabilecek iltihap durumlarının önüne geçilebilir. Bunun dışında günlük düzenli C vitamini alımı da prostat büyümesine karşı çıkabilen en faydalı şeylerden birisidir. Günlük C vitamini ihtiyacı karşılanırsa bu takviye prostat sorunlarının önüne geçmede yardımcı olabilir. Beslenme düzeninde dikkat edilecek şeylerden bir tanesi de hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalara önem vermektir. Hayvanlar yağ içeren besinler yerine bitkisel kaynaklı besinler tüketmek bu konuda fayda sağlayabilen faktörlerden biri olabilir.