Malatya Türkiye’nin şehirlerinden biridir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehrin toplamda 13 tane ilçesi vardır. Çevresinde Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli ve Erzincan illeri vardır. Malatya, Türkiye’deki pek çok şehir gibi olmasa da kaplıcaları ve turizm potansiyeli ile adından söz ettiren bir şehirdir. Fiziksel ve ruhsal açıdan insanlara terapi etkisi sağlayan kaplıcalar maden sularının iyileştirici gücünü sunar. Kuluncak Kaplıcası, Harapşehir İçmesi, Tıpkı Ocağı, Balaban Çermiği, Harap Şehir Kaplıcası İçmesi, Kudret Havuzları, İspendere İçmesi, Somuncu Baba Şifalı Suyu, Hotükan Maden Suyu Malatya’da yer alan bazı şifalı sulardır. Bu sular direkt olarak bir tedavi yöntemi değildir. Kaplıcalar, bazı rahatsızlıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici olacak şekilde kullanılır.
Malatya’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Çevresinde Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli ve Erzincan illeri bulunan Malatya’ya bu iller üzerinden çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Türkiye’nin diğer birçok ilinden karayolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. İster özel aracınızla ister şehirler arası otobüslerle Malatya’ya gelmenizde en büyük avantaj Malatya’nın ana karayolu üzerinde yer almasıdır. Otogar ile şehir merkezi beş kilometredir ve aradaki ulaşım otobüs firmalarının servisiyle, taksilerle ya da şehir içi ulaşım hatları ile sağlanabilir. Karayolu dışında demiryolu ve havayolu vasıtasıyla Malatya’ya ulaşabilirsiniz. Van Gölü Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Fırat Ekspresi hatları ile tren yolculuğu yapılır. Bu tren hatları ile Malatya’ya kolayca ulaşabilirsiniz. Van Gölü Ekspresi Ankara ve Tatvan arası, Güney Kurtalan Ekspresi de Ankara ve Kurtalan arası, Fırat Ekspresi de Adana ve Malatya arası hizmet verir. Bu hatlardan hizmet almak için tren biletinizi TCDD resmi internet sitesinden alabilirsiniz.
Bir diğer seçenek de havayoludur. Tren ya da karayolu kullanmak istemeyenler, daha hızlı bir şekilde Malatya’ya ulaşmak isteyenler havayolunu kullanabilir. Erhaç Havalimanı kent merkezine 30 kilometre mesafede bulunur. Şehir merkezi ile havaalanı arasındaki ulaşımı taksiler, servisler sağlar. Bunun yanında özel bir araçla da havaalanı ile şehir merkezi arasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Havayolu bileti alırken önceden rezervasyon yaptırarak avantajlı fiyatlardan faydalanabilirsiniz.
Kaplıcaların İnsan Sağlığına Etkisi
Kaplıca olarak da adlandırılan termal sular insan sağlığına sunduğu faydalar ile birçok insana umut olur. Bu şifalı sular, hem fiziksel hem de zihinsel olarak insanı rahatlatır ve vücudun iyileşmesini katkı sağlar. Türkiye’de neredeyse tüm bölgelerinde yer alan şifalı sular Malatya’da da vardır. Kaplıcalar etrafında oluşan sıcaklıklar ile fiziksel ve zihinsel yorgunluğunu atmak isteyenler için bir tatil seçeneği ortaya çıkar. Yılın birçok dönemi insanlar Malatya’ya gelerek hem tatil yapar hem sağlığını destekler. Karaciğer ve bağırsak hastalıkları, safra yolları rahatsızlıkları, idrar yolları sorunları, kabızlık, şeker hastalığı, astım, böbrek taşı ve kumu gibi rahatsızlığı olan Malatya’ya gelerek bu şifalı sulardan faydalanır.
Malatya’nın Darende ilçesi üzerinde Balaban İçmesi ve Çamur Banyosu ile tanınması gösterilmiştir. İlçe merkezinde 15 kilometre uzaklıktaki Balaban deresinde, ağaçlar ile kaplı derenin yüzeyin harika bir içme bulunmaktadır.
Gerek Balaban beldesi üzerinde, belirlenen kalıntılardan anlaşıldığı üzere bu kaynak çok eski devler çalıştırılmıştır. Eski uygarlıklara dayanan bu belde üzerinden bulunan içme kalp hastalıklarına çok iyi gelmektedir.
Somuncu Baba Şifalı Suyu
Derende’deki 2. Şifalı su kaynaklarından biridir. İlçe merkezine yaklaşık olarak 3 kilometre uzaklıktaki şifalı su Gürün yolu üzerinde Somuncu Baba Türbesi üzerinden bulunan külliyenin avlusunda yer almaktadır. Aynı zamanda mescit olarak düzenlenen ve doğal bir kaya kavuğundan oluşan şifalı suyun bulunduğu özelliklerden biri de iç hastalıklara çok iyi gelmesidir.
Hotükan Maden Suyu
Malatya’daki merkeze en yakın maden suyu kaynaklarından biri olan Hotükan Maden Suyu, bünyesinde bulunan bol miktarda karbondioksit içerdiğinden; iç hastalıklara çok iyi gelmektedir. İç hastalıklarının yanı sıra kalpdamar ve solunum yolları hastalıklarına da iyi gelir.
Malatya Kaplıcaları
Malatya ili, yurdun dört bir yanında meşhur kaplıcaları olan ve bu konuda turizm potansiyelini bünyesinde bulunduran bir şehirdir. Malatya’nın şifalı su kaynakları bütün bölgelerine dağılmıştır.
- Kuluncak Kaplıcası
- Harapşehir İçmesi
- Tıpkı Ocağı
- Balaban Çermiği
- Harap Şehir Kaplıcası İçmesi
- Kudret Havuzları
- İspendere İçmesi
- Somuncu Baba Şifalı Suyu
- Hotükan Maden Suyu
Yukarıda yer alan şifalı su kaynakları birçok ziyaretçi tarafından tercih ediliyor. Tamamlayıcı ve destekleyici tedavi kapsamında bu kaplıcalarda tedavi yapılır.
Malatya Kaplıcalarının İyi Geldiği Rahatsızlıklar
Kaplıcaların mineral zenginliğine, sıcaklığına, kaynağına ve diğer faktörlere bağlı olarak kaplıcanın ya da içmenin iyi geldiği rahatsızlık farklılık gösterir. Ayrıca, bazı kaplıca suları içinde arsenik olduğu için içilmez. Bu noktada dikkatli davranmak gerekir. İçilemeyen sulardan banyo kürü yaparak da faydalanmak mümkündür. Genel manada bir değerlendirme yapılacak olursa aşağıda yer alan rahatsızlıklara Malatya şehri şifalı sularıyla destek oluyor. Bu rahatsızlıklar şunlardır:
- Mide
- Karaciğer
- Safra yolları
- Bağırsak hastalıkları
- İdrar yolları
- Kabızlık, şeker hastalığı, astım, böbrek taş ve kumlar(İçme kürü)
- Romatizma
- Nevralji, nevrit ve cilt hastalıkları (banyo tedavisi)
Malatya Konaklama
Malatya’da birçok konaklama imkanı vardır. Şehrin merkezinde ya ilçelerinde konaklayabilirsiniz. Karayolu geliştiği için çevre illerde de konaklamanız mümkündür. Bunu yaparken bütçeniz de önemlidir. Bütçenizin yanına alacağınız hizmete göre de konaklama maliyetleri değişebilir. Oteller, apartlar, pansiyonlar ve günlük kiralık ev seçenekleri Malatya’da konaklamak için kullanılabilir.
Malatya’ya Nasıl Gidilir?
Malatya, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. Doğu ile Batı arasındaki geçiş noktasında yer alan Malatya’nın komşuları Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Erzincan, Adıyaman olarak sıralanabilir. Malatya, arazinin engebeli olması nedeniyle yıllarca ulaşımın çok zor olduğu iller arasında yer aldı. Ancak şehirde turizmin gelişmesiyle birlikte ulaşım ağı da düzene girmiş ve günümüzde Malatya’ya ulaşım oldukça kolay hale gelmiştir. Malatya’ya birçok ulaşım yolu vardır. Karayolu, demiryolu ve havayolu bu ulaşım yollarına örnek olarak verilebilir. Türkiye’nin her bir ilinden özel araç ve otobüslerle karayolu ulaşımı yapılabilmektedir. Malatya Şehirler arası Otogarı şehir merkezine beş kilometre mesafede yer alır. Şehir merkezine otobüs, minibüs ve taksi ile de ulaşılabilir. Ayrıca, ana karayolu üzerinden yer aldığı için karayolundan basitçe ulaşılabilir.
Karayolunun dışında havayolu da bir seçenek olarak masada yer alır. Malatya’da hava trafiği Akçadağ Bölgesi’ne hizmet verir. Bu bölgede ulaşım sağlayan Erhaç Havalimanı kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine giderken de servis araçları ya da taksiler bulunur. Bunları kullanarak havaalanı ve şehir merkezi arasında ulaşım sağlarlar. Bir diğer ulaşım yolu da trendir. Van Gölü Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Fırat Ekspresi Malatya’yı da içine alan seferlerdir. Bu seferler şöyledir:
- Van Gölü Ekspresi Ankara’dan başlar ve Tatvan’da biter.
- Güney Kurtalan Ekspresi de Ankara’dan Kurtalan’a hareket eder.
- Fırat Ekspresi de Adana’dan başlar ve Malatya’ya ulaşır.