Yeraltından çeşitli etmenler nedeniyle yeryüzüne çıkan mineral içerikli sıcak sulara termal su denir. Termal suların içerdikleri mineraller bulundukları coğrafyaya göre değişebilmektedir. Termal suların sahip oldukları yüksek sıcaklık, doğal kaynak suları ile aralarındaki en temel farktır.
Yeraltındaki sular farklı oluşum aşamaları ile termal sulara dönmektedir. Yeraltındaki bu suların sıcaklığının artmasına neden olan pek çok etmen vardır. Suyun hareket etmesi ve dünyanın manto katmanındaki hareketler bu etmenlerden bazılarıdır. Su bu şekilde ısınırken aynı zamanda toprakta bulunan minerallerin ve doğal tuzların da çözülmesini sağlamaktadır. Bu nedenle termal sular, mineral ve doğal elementler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu yapı, termal suların insanlar tarafından sağlık kürlerinde kullanılmasının ve şifalı su olarak görülmesinin sebebidir.
Termal sular bulundukları coğrafyaya göre yapısında farklı elementler ve mineraller içerebilmektedir. Bu durum termal suların insan üzerindeki etkisinin içeriğine göre değişmesine sebep olmaktadır. İçerikleri nedeniyle bazı termal sularda asidik özellik görülürken bazılarında ise bazik özellik görülebilmektedir. Ayrıca termal suların sıcaklığı 20 derece ile 110 derece aralıklarında değişebilmektedir. Bu durumlar tüm termal suların sağlık için faydalı olmadığını göstermektedir.
Termal suların yapısında mineraller ile birlikte mikroorganizmalar da bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar da insanlar için faydalı olabilmektedir. Termal sular bu gibi nedenlerle hem sağlık ve fiziksel tedavi için hem de psikolojik tedavi ve dinlenme için oldukça tercih edilmektedir.
Termal Su Nasıl Oluşur?
Yeryüzündeki çatlaklardan yeraltına sızan sular buradaki sıcaklık ile ısınıp buharlaşmaktadır. Buharlaşma ile yeryüzüne dönerken minerallerin çözünüp yapısına eklenmesini sağlamaktadır. Sonrasında ise yeryüzüne tekrar ulaşmaktadır. Suyun bu şekilde ısınıp termal suya dönüşmesini jeotermal enerji sağlamaktadır.
Suyun yeryüzünün çatlakları arasındaki hareketleri, iniş ve çıkışları da beraberinde sürtünme kuvveti ile beraber aşınmalara sebep olmaktadır. Bu hareket sırasında su topraktaki minerallerin çözünmesini sağlamaktadır. Sonrasında yine buharlaşmanın etkisi ile yeryüzüne ulaşmaktadır. Bunu suyun yerküre içerisinde yaptığı sirkülasyon sağlamaktadır.
Termal sular volkanik hareketlerin yaşandığı bölgelerde daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi volkanik aktivite sayesinde toprak altında oldukça fazla sıcaklık olmasıdır. Aktif volkanik hareket olmayan bölgelerde bile yeterince derine inen su termal suya dönüşebilmektedir. Ayrıca fay hatları da termal suların oluştuğu bölgelerdendir. Bunun sebebi bu bölgelerde tektonik hareket sonrası yeraltında oldukça çatlak olmasıdır. Bu sayede kaynak suları toprağın derinlerine sızıp termal suya dönüşebilmektedir.
Termal Su Hakkında
Günümüzde termal suların çıktığı bölgelere genellikle termal havuzlar ve kaplıcalar yapılmaktadır. Bu sayede bu termal kaynak suları insanların kullanımına açılmaktadır. Termal su kaynakları rahatlama ve dinlenme için tercih edilebileceği gibi fiziksel tedavi için de kullanılabilmektedir. Bu açıdan termal suların zihinsel ve fiziksel olarak mükemmel bir şifa kaynağı olduğu söylenebilmektedir.
Termal suların faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Termal sular içerdikleri mineral sebebiyle cilt ve cilt hastalıkları için oldukça faydalıdır. Cildin nemlenmesi, gözeneklerin açılması, akne ve lekelerin temizlenmesi, egzama gibi rahatsızlıklara iyi gelmesi sebebiyle cilt için mucize bir tonik görevi görmektedir.
- Termal suların sahip olduğu sıcaklık kan akışının hızlanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kas ve eklem rahatsızlıkları gibi fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde, iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kan basıncının dengelenmesini sağlaması, ödeme iyi gelmesi de faydaları arasındadır.
- Termal suyun buharı da solunum yolu hastalıklarının tedavisinde tercih edilmektedir.
Kısırlık veya dönemsel ağrılar gibi bazı kadın hastalıklarının tedavisinde veya hafifletilmesinde de termal sular kullanılmaktadır.