İstanbul’a yaklaşık 150 KM uzaklıkta olan Yalova Termal Kaplıcaları türkiyenin en ünlü kaplıcalarındandır. Yalova kaplıcaları milattan önce iki binli yıllarda meydana gelen bir depremde fay kırılması ile oluşmuştur. Yer altında magma tabakasına yakın mineral bakımından da yoğun olan suların deprem gibi faktörlerle birlikte yer yüzüne çıkması ile kaplıcalar oluşur.
Bu sular içinde bulundurduğu çeşitli mineraller ile insanlara şifa kaynağı oluyor. Ülkemizde onlarca farklı şehirde termal kaplıcalar bulunuyor ve insanlar gerek yurt içinden gerekse yurt dışından tedavi amaçlı bu tesislere gelirler. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen bu tesisler birçok hastalığa şifa kaynağıdır. Bu suların kaynağı magma tabakasına yakın bir yerde olduğu için sıcaklığı da yüksektir.
Yalova Termal Kaplıcaları Tarihi
Ülkemizde yer alan termal kaplıcalardan biri Yalova kaplıcalarıdır. Yalova kaplıcalarının eski adı Pytia’dır. Bu kaplıcanın eski yıllardan bir yılan gibi süzülerek yol almasından esinlenerek piton yılanı anlamına gelen Pytia ismi verilmiştir. Bu kaplıcalar Yunan, Bizans, Roma, Osmanlı ve Selçuklu döneminde faaliyet göstermiş ve insanlara şifa kaynağı olmuştur. Konstantin us, Orhan Gazi ve Sultan Abdülhamit han dönemlerinde çeşitli restorasyona uğrayan kaplıcalar günümüze kadar ulaşmıştır.
Yalova Termal Kaplıcaları ve Atatürk
Türkiye’de faaliyet gösteren termal kaplıcalar içerisinde Yalova termal kaplıcaları en eski tarihe sahip tesislerden biridir. Bu tesis dört bin seneden fazladır insanlara hizmet ediyor. 1911 yılında yapılan en temiz ve şifalı kaplıcalar yarışmasında birinci olan Yalova kaplıcaları altın madalyanın da sahibi olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de bu kaplıcalara sık sık gelirdi. 1929 yılında kaplıcalara yakın bir yerde Atatürk kökü yapıldı. Büyük bir kısmı ahşaptan oluşan köşk iki katlı ve 11 odadan oluşuyor. Ayrıca 4 adet kabul salonu da bulunuyor. Ulu önder Atatürk Yalova termal kaplıcaları için burasının geleceğin su şehri olacağını bildirmiştir.
Yalova Termal Kaplıcaları Efsanesi
Çanakkale savaşı yıllarında Yalova halkından bir genç de cephede savaşırken şehit olur. Şehit olmadan önce de karısına bir mektup yazar. Mektup köye ulaşır ama köyde okuma yazma bilen kimse bulunmaz. Kadın mektubu alıp hızlı bir şekilde kaplıca müdürünün evine koşmuş. Kaplıca müdürünün karısına mektubu okutunca kocasının cephede şehit olduğunu anlar. Ağlayarak köyüne geri dönerken kocası kılığına girmiş bir hayalet benzeri bir varlıkla karşılaşır. Hayalet kadından su istediği anda kadın su bulamadığı için ağlamaya başladı. Göz yaşları ile bir bakraç doldurdu ve adama verdi. Hayalet suyu içtiği sırada doğa olayları meydana gelmeye başladı. daha sonra kadın yine ağlayarak bakracı yere bıraktı. Bıraktığı yerden de su çıkmaya başladı. Bu suya yöre halkı ağlayan su ismini verdi.
Yalova Termal Kaplıcaları Özellikleri
Yalova termal kaplıcaları suyunun renksiz ve berraktır. Tatlı su özelliği taşıyan su farklı şekillerde kullanılabiliyor. İçme su özelliği de bulunan kaplıca suları birçok hastalık için de şifa kaynağıdır. Yine banyo kürü ve çamur şeklinde de kullanılıyor. Yalova kaplıcaları 35 ile 44 derece arasında bir sıcaklığa sahiptir. Bu kaplıcalarda günlük yirmi veya 30 dakikalık periyotlar şeklinde banyo süresi bulunuyor. Tedavi süresi hastalığa ve doktor tavsiyesine göre iki haftaya kadar sürebiliyor.
Yalova Termal Kaplıcalarında Yapılabilecek Aktiviteler
Yalova kaplıcaları sağlık turizmi açısından çok önemli bir yerdir. Buraya insanlar doktor tavsiyesi ile veya doktor kontrolünde tedavi amaçlı gelirler. Fakat iki haftaya yakın bir süre boyunca süren tedavilerde misafirler farklı aktivitelerde de bulunabilirler. Bunların başında tarihi bir kent olan Yalova gezisi bulunuyor. Misafirler çeşitli turlar aracılığı ile şehrin tarihi ve doğasını keşfedebilirler. Yine tekne turu, dalış ve doğa yürüyüşü de yapılabilecek aktiviteler arasındadır. Ayrıca kaplıca otellerinde bulunan yüzme havuzu ve çeşitli aktiviteler ile de güzel vakit geçirebilirler.
Yalova Termal Kaplıcalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Termal kaplıcalar doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesi ile yapılan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi doktor kontrolünde olmalı ve doktorun belirlediği şekillerde yapılmalıdır. Hastalar bu tavsiyelere büyük oranda uyum sağlamalı ve tedaviyi tamamlamalıdır. Otellerde bulunan uzmanlardan da gerekli görüldüğü takdirde yardım alınmalıdır.
Yalova Termal Kaplıcalarda Tedavi Görmesi Sakıncalı Olan Kişiler
Termal kaplıcalara girmesi kendi sağlıkları için riskli olan kişiler şunlardır;
- Hamileler
- Verem hastaları
- Ateşli hastalar
- Kalp hastaları
Bu hastaların kaplıcalarda bulunan mineralleri kaldırmama ve hayati risk taşıma ihtimalleri bulunduğu için kaplıcalara giremezler. Ayrıca bulaşıcı bir hastalığa sahip olan kişiler de kaplıcalara giremiyor.
Yalova Kaplıcaları Nerede?
Türkiye kaplıcaları arasında 1. derece kaplıca unvanına sahip sayılı kaplıcalar arasında olan Yalova kaplıcaları Yalova şehir merkezine çok yakın bir mesafededir. Şehir merkezine 12 km uzaklıkta olan kaplıcalarda misafirler için farklı seçenekler bulunuyor. Gelen misafirler Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı onaylı birçok otelde ve apart pansiyonda kalabilirler. Günübirlik bir şekilde gelen misafirler de kaplıcalardan yararlanabilirler.
Yalova Kaplıcaları Nasıl Gidilir?
Yalova kaplıcalarına gitmek için çeşitli alternatifler bulunuyor. Bu kaplıcalara gitmek için havayolu, denizyolu veya karayolu tercih edilebilir. Yalova ile İstanbul yaklaşık 92 km, Ankara ise 417 km uzaklıktadır.
Havayolu ulaşımı:
Yalova’da havaalanı bulunmadığı için buraya ulaşım İstanbul aktarmalı yapılıyor. Kaplıcalara gelmek isteyen misafirler İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına geldikten sonra denizyolu veya karayolu ile ulaşım sağlayabilirler.
Denizyolu ulaşımı:
Marmara bölgesinde özellikle İstanbul’dan günlük olarak Sakarya’ya deniz yolundan seferler bulunuyor. Bu yolla kaplıcalara ulaşılabilir.
Şehirlerarası otobüs ile ulaşım:
Ülkemizin büyük bir bölümünden Sakarya iline yolcu taşıyan firmalar bulunuyor. Bu firmaların otobüsleri ile Sakarya iline ve kaplıcalara ulaşım sağlanabilir.
Özel Araçla Ulaşım:
Yalova kaplıcalarına gelmek isteyen misafirlerin konumlarına göre bir güzergah belirlemeleri gerekiyor. Bu güzergahlar ile kaplıcalara ulaşabilirler.
Yalova Kaplıcaları Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Yalova kaplıcaları suyun özelliğinden dolayı birçok hastalığa iyi geliyor. Bu hastalıklardan bazıları aşağıdaki gibidir;
- Kadın Hastalıkları: Yalova kaplıcalarında bulunan minareler sayesinde kadın hastalıklarına ve yumurtlama sorunlarını tedavi edici özelliğe sahiptir.
- Cilt hastalıkları: Kaplıca sularında bulunan bol miktarda kükürt sayesinde çeşitli cilt hastalıkların önüne geçilebilir.
- Eklem kireçlemesi: Kaplıca sularının eklemlerde meydana gelen kireçlenmelerin tedavi edici özelliği bulunuyor.
- Bağırsak ve mide hastalıkları: Kaplıca suları içme olarak kullanıldığında bağırsaklar ve mideyi koruyucu bir etki gösterir.
Yalova Termal Kaplıcaları Tedavi Şekilleri
Yalova kaplıcaları birçok tedavi şekline sahiptir. Kaplıcalara girilerek veya kür tedavisi yapılabilir. Yine çamur tedavisi ve içme su şeklinde de tedavi edilebilir.
Yalova Termal Otelleri
Yalova’da termal kaplıca hizmeti veren onlarca otel bulunuyor.
Bu otellerden bazıları aşağıdaki gibidir;
- Ramada Yalova: Şehir merkezine 2 km uzaklıkta olan Ramada otel 5 yıldızlıdır ve 109 odaya sahiptir. Farklı tarzda ve farklı yatak kapasiteli odaları bulunuyor. Otelin kapasitesi 550’dir. Otelde kapalı ve açık yüzme havuzu, hamam ve kaplıca hizmeti veriliyor.
- Oruçoğlu Termal Otel: Oruçoğlu termal otel şehir merkezine 4 km uzaklıkta olup 3 adet kapalı 1 adet açık yüzme havuzu bulunuyor. Aile hamamları ve normal hamamların yanı sıra birçok kaplıcaya da sahiptir.
- Termal Saray Holtel: Şehir merkezine 11 km uzaklığa sahip olan otelde açık ve kapalı yüzme havuzu, SPA ve termal havuzlar bulunuyor. Otel kapasitesi 200 kişiliktir.
- Yalova Termal Kaplıca Otel: 120 kişi kapasiteli otel şehir merkezinde yer alıyor. Otelde SPA, hamam ve kaplıca hizmetinin yanında kapalı ve açık yüzme havuzu da bulunuyor.
- Esila Termal Otel: Esila termal şehir merkezine 2 km uzaklığa sahiptir. Otelde kapalı ve açık yüzme havuzu, SPA, kaplıca hizmetleri ve jakuzi hizmeti bulunuyor.
Yalova kaplıca bölgesinde daha fazla Yalova termal otelleri ve pansiyonları seçenekleri bulunuyor. Ayrıca farklı devre mülk hizmeti de mevcuttur.
Yalova Termal Kaplıca ve Otel Fiyatları
Yalova kaplıca hizmeti veren onlarca farklı otel bulunuyor. Bu otellerin verdikleri hizmete göre bir fiyat politikaları bulunuyor. Otellerde kaplıca hizmetinin yanında sunulan farklı hizmet ve hizmetin verildiği döneme göre fiyatlar değişebiliyor.