Bayındır Kaplıcaları

İzmir tarihi ve doğal güzellikleri yanında, şifalı termal suları ile ünlüdür. İzmir’in Bayındır ilçesinde yer alan kaplıcalar bu yönde önemli potansiyele sahiptir. Bayındır Kaplıcaları, ilçe merkezine 8 kilometre mesafede, Turgutlu yolu üzerinde bulunan, Ergenli Kaplıcası, Fatma Hanım Kaplıcası ve Dereköy Kaplıcasıdır. Kaplıcaların her biri diğerine 15 dakika mesafededir.

Kaplıcalardan Fatma Hanım Kaplıcası aile işletmesi olup, diğer kaplıcalar Bayındır Belediyesi mülkiyetindedir. Fatma Hanım Kaplıcası ve Dereköy Kaplıcası, Dereköy sınırları içerisinde, Ergenli kaplıcası, ismiyle anılan Ergenli köyünde yer alır. Birbirlerine yakın konumda bulunan kaplıcalar, aynı fay hattından beslenmektedir. Sağladığı faydalar ve barındırdığı genel özellikler benzerlik göstermektedir.

Kaplıcaların tarihte ilk defa ne zaman kullanıldığı bilinmemekle birlikte, Osmanlı dönemimde de şifa amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Fatma Hanım Kaplıcası, mübadele sırasında Selanik’ten, Türkiye’ye göç eden Tepedelenlioğlu sülalesinin, eski Rum işletmecisinden kaplıcayı satın alması ile 150 yıldır aile işletmesi olarak hizmet vermektedir.

Bayındır Kaplıcaları Nerededir?

Bayındır kaplıcaları Dereköy ve Ergenli mahallelerinde yer alır. Ergenli Kaplıcası kendi ismi ile anılan mahallede, Fatma Hanım ve Dereköy Kaplıcası, Dereköy Mahallesinde konuşlanmıştır. Kaplıcalar İlçe merkezine 8 kilometre mesafede birbirlerine yakın konumlarda, Bayındır-Turgutlu kara yolu üzerindedir. Kaplıcalar bölgesini İzmir il merkezine uzaklığı 87 kilometredir. Kaplıcalar ilçe merkezinin kuzeydoğusunda, Ovacık Tabiat Parkına yakın konumda, güneyindedir.

Bayındır Kaplıcaları
Bayındır Kaplıcaları

Bayındır Kaplıcaları Özellikleri

Bayındır Kaplıcalar bölgesinde yer alan Dereköy, Ergenli, Fatma Hanım kaplıcaları aynı fay hattı üzerinde, benzer özellikleri gösteren, yer yüzüne doğal yollarla ulaşan termal kaynaklardır. Ortalama termal sıcaklıklar 40-55 santigrat derecece olup, debileri 50 lt/sn civarındadır. Sodyum, Bikarbonat, kükürt Hidrojen, Sülfür başta olmak üzere 32 farklı mineral bulundurmaktadır.

Şifalı suların faydalı olduğu rahatsızlıklar;

  • Romatizma.
  • Romatizmaya bağlı olarak gelişen eklem ağrıları.
  • Siyatik.
  • Deri hastalıkları.
  • Ağrılı doku ve kemik ağrıları.
  • Kırık ve çıkıklar.
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları.
  • Dolaşım sistemi rahatsızlıkları.
  • Böbrek rahatsızlıkları, böbrek taşları.
  • Safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşları.
  • Kısırlık tedavisinde.
  • Kadın Hastalıkları.
  • Hemoroit rahatsızlığı.
  • Yüz felci başta olmak üzere, diğer felçli hastalarda.

Belirtilen hastalıkların ve rahatsızlıkların görüldüğü hastalarda, tamamlayıcı ve destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dinlendirici ve stresi azalttığı gözlemlenmiştir. Kaplıca suları, şikayette bulunduğu rahatsızlığa bağlı olarak içme ve kür olarak kullanılmaktadır. Kaplıca suları sıralı banyo veya odalar içerisinde bulunan küvetlere girerek hastalıklarına şifa arar.

Özellikle yaz aylarında günübirlik ziyaretçiler yoğun ilgi gösterir. Bulunduğu coğrafi konum nedeniyle bol oksijenli ortama sahiptir. Bu durum, şifalı suların etkisini artırır. Kaplıca yönetimi tarafından, şifalı olduğu hastalıklar ve uygulanacak kürler bilgilendirilmektedir.

Bayındır Kaplıcaları Otelleri

Kaplıcaların bulunduğu bölgeler, yerleşim yerleri dahilinde bulunmakta olup, termal kaynakların bulunduğu konumlarda, pansiyon türü konaklama hizmetleri verilmektedir. Kaplıcalarda konaklayan ziyaretçiler temel ihtiyaçlarını, yerleşim yerlerinde bulunan küçük işletmelerden karşılar. Otel tipi konaklamak isteyen ziyaretçiler, Bayındır ilçesinde bulunan otellerden faydalanmaktadır. Kaplıcalar bölgesinde konaklama tesisleri yaz aylarında 0 doluluk oranına ulaşmaktadır. Bölge kamp ve kamping türü konaklamayı olanaklı kılar.

Bayındır Kaplıcaları Nasıl Gidilir?

Kaplıcalar bölgesine ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Bayındır- Turgutlu bağlantı kara yolunu kullanır. Kara yolunun 8. kilometresinde Ergenli köyü ve kaplıcası yer alır. Aynı yönde 15 dakika ilerlendiğinde Dereköy mahallinde bulunan diğer iki kaplıcaya ulaşılır. Kaplıcalar bölgesine en yakın havaalanı, İzmir ilinde bulunan Gaziemir ve Çiğli havaalanlarıdır.

Bayındır Kaplıcaları Fiyatları

Bayındır kaplıcalarının fiyatları, Bayındır Belediyesi tarafından yıllık olarak belirlenmektedir. Bölgede bulunan kaplıca fiyatları ve konaklama imkanları, her bütçeye uygundur. Kaplıcalar dahilinde yeme, içme gibi temel ihtiyaçlara yönelik hizmet sunumu yapılmaz.

“Bayındır Kaplıcaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın