Böbrek taşına kaplıca tedavisi, vücut için faydalı ve yararlı olabilmektedir. Kaplıcalarda bulunan magnezyum, flor, sodyum gibi bazı mineraller sayesinde böbrek taşı oluşumu engellenebilir. Eğer tekrar böbrek taşı oluşumu istenmiyorsa düzenli olarak kaplıca tedavisi iyi bir alternatiftir.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı hastalarında en çok görülen belirtilerden birisi ağrıdır. Bazılarında hafif olurken bazı kişilerde ise çok rahatsız edici düzeyde olabilmektedir. Böbrek taşının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- İdrar yaparken yanma
- Sık tuvalete gitmek
- İdrar yapmada zorlanma
Bazı hastalarda ise hiçbir belirti olmadan yapılan muayeneler sonucu bu rahatsızlığa rastlanmaktadır.
Kaplıca Tedavisi Böbrek Taşını Nasıl Düşürür?
Böbrek taşını kaplıca tedavisi ile düşürmek, taş düşürme yöntemlerinin başında gelebilmektedir. Şifalı kaplıca sularındaki karbondioksit oluşum sayesinde sindirim sistemi daha hızlı çalışır. Doğal akışından daha da hızlı bir şekilde akan idrar sayesinde böbrekteki sıvı akışı kum ve taşın hareket etmesi sağlanır.
Kaplıca suyunun böbrek taşı düşürme etkisi, hızlı metabolizma çalışma durumunun böbrekte biriken taş ve kumları hareket ettirmesiyle gerçekleşir. Isınan vücudun etkisi ile idrar kanalları taşların zorlanmadan ağrısız bir şekilde dökülmesini sağlar. Böbrek sağlığı için sadece taş düşürmek için değil, taşın yeniden oluşumunu engellemek için de kaplıca kürür mutlaka yapılmalıdır.
Böbrek Taşı Tedavisinde Termal Su Kullanılmalı mıdır?
Böbrek taşı tedavisinde termal su kullanımı böbrek taşının düşürülmesi için etkili bir yöntemdir. Bu durumlarda uygulanabilecek kürler gayet iyi sonuç vermektedir. Acı su denilen, içerisinde sülfat bulunduran termal sular birçok böbrek rahatsızlığının tedavisinde kullanılabilir. Böbrek taşı ya da kum düşürüldükten sonra devam edilen tedavi sayesinde yeni taş veya kum oluşumunun da önüne geçilebilir.
Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Böbrek taşı oluşumunu engellemek için, su tüketmek çok önemlidir. Daha fazla sıvı tüketildiğinde idrardaki yoğunluk azalır ve taşların çıkması daha kolay olur. Ayrıca aşırı protein içerikli besinlerin de tüketilmemesi gerekir. Bu yüzden günlük protein tüketimi belirli bir ölçü ile kısıtlanmalıdır.
Taş oluşumunu önlemenin diğer yollarından birisi de tuzu azaltmaktır. İdrarda kalsiyumun fazla bulunması yeni taşların oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle içeriğinde fazla tuz bulunan ürünlerden kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra oluşumu önlemek için lifli besinler daha çok tercih edilebilir.
Hareket Etmek Böbrek Taşına İyi Gelir mi?
Hareket etmenin böbrek taşına iyi gelmesi muhtemeldir. Hareket etmek sadece böbrek taşı için değil, genel insan sağlığı için de önerilmektedir. Bunun yanında bu hastalar için önerilen zıplamak veya ip atlamak gibi aktiviteler taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
Böbrek Taşında Sıcak Su Tedavisi Kullanılır mı?
Böbrek taşında sıcak su tedavisi kullanılmasıidrar yolları için mantıklı bir tercih olabilmektedir. Buz ya da soğuğun ödem çözme etkisi vardır ancak üşütmek veya soğuğa maruz kalma durumu idrar yolları için iyi değildir. Böbrek taşı olan hastalarda soğuk sular ağrıyı arttırır fakat sıcak su uygulaması ise rahatlama sağlar ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Bu yüzden böbrek taşı olan hastalar sıcak su torbaları kullanabilir veya hastaya kaplıca tedavisi uygulanabilir.
Böbrek Taşına Kaplıca Tedavisi Uygun mudur?
Böbrek taşında kaplıca tedavisi, taşı kolayca düşürmek isteyen hastalar için uygundur. Kaplıcalar sıcaklıklarının etkisi ile böbrek taşı hastalarının şikâyetlerini rahatlatmaya yardımcı olur. Ancak fazla terleme sebebiyle vücutta fazlaca sıvı kaybı olmaktadır bu yüzden sıvı kaybını telafi etmek için bol miktarda su tüketiminin sağlanması gerekmektedir.