Doğal şifa kaynağı olan kaplıcaların belirli dönemlerde ve bazı rahatsızlık durumlarında kullanılmaması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Peki kaplıcalar hamilelik döneminde kullanılabilir mi? Kullanılması durumunda anne ve bebeğe bir zararı olur mu? Tüm soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz.
Uzman doktorlar gebelik döneminde annelere sıcak su ile duş almayı önermemektedir. Tamamen soğuk olmasa da vücut ısısı olan 38 derecenin üzerindeki suların anne için zararlı olabileceği belirtilmektedir. Özellikle buhar odası, sauna gibi yoğun nem ve sıcak hava içeren ortamlar gebeliğin ilk aylarında gelişen çocuk için zararlı olabilmektedir.
Hamileliğin ilk 3 ayında annelere kaplıcaların kullanımını önermeyen uzmanlar sonraki aylarda bir sakınca görmesede dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Araştırmalar sonucunda 38 derecenin altındaki havuzların kullanımının sakıncalı olmadığı belirtilmektedir. Fakat hamile bir kadının vücut sıcaklığı 10 dakika içerisinde tehlikeli boyutlara çıkabildiğinden havuzlar kullanılsa dahi belden yukarısının havuz dışarısında kalması gerektiği belirtilmektedir.
Sıcak havuzların kullanımının anne ve bebeğe ne gibi zararı vardır?
Hamilelik döneminde sıcak su havuzları, sauna ve hamam gibi ortamlarda bulunmak annenin beynine giden kan miktarını azaltacağından bayılma gibi durumlar oluşabilir. Ayrıca bebeğe giden kan miktarıda azalacağından kesinlikle hamile kadınların kapluca, hamam ve sauna gibi ortamlarda bulunmaması gerekiyor.