Madensel tuz ve mineral açısından zengin olan termal sular birçok sağlık sorununa mucizevi çözümler sağlıyor. Cilt rahatsızlıklarından romatizmal hastalıklara kadar tedavi gücü olan bu sular vücudun yenilenmesini sağlıyor. Ülkemizin birçok bölgesinde jeotermal sular bulunmaktadır. Bu su kaynaklarının etrafında bulunan termal tesisler kişilerin psikolojik ve bedensel yorgunluklarını da atabildikleri değerli tatil yerleridir.
Termal Suyun Faydaları
Hem tatil hem de şifa arayanlar termal otel ve tesislere büyük ilgi gösteriyor. Özellikle tercih yaparken termal suyun faydaları detaylı olarak araştırılıyor.
Termal suyun faydaları şu şekilde sıralanmaktadır,
- Bel fıtığı, kireçlenme ve romatizmal hastalıkları tedavi eder.
- Egzama, akne, sedef gibi cilt rahatsızlıklarını giderir.
- Bronşit, solunum yolu rahatsızlıkları, astım ve nefes darlığı gibi hastalıkları rahatlatıcı etkiye sahiptir.
- Kadın hastalıkları, kısırlık, rahim enfeksiyonunda iyi sonuçlar sunar.
- Stres, sinir bozukluğu ve nörolojik rahatsızlıkları hafifletir.
- Mide rahatsızlıkları, böbrek taşı, obezite, idrar yolu enfeksiyonu, karaciğer yetmezliği, prostat, gut ve bağırsak tedavilerini destekler.
En iyi şekilde yararlanmak için güvenilir kaynağı olan termal otellerden hizmet almak gerekmektedir.
Termal Suyun Özellikleri
Rahatsızlığın çeşidine göre farklılık gösteren uygulamaları uzman hekimler kontrolünde yapmak daha yararlı olacaktır. Bu noktada termal suyun içilip içilmeyeceği ise merak konusu olabilmektedir. Bu konuya açıklık getirebilmek için öncelikle termal suyun özelliklerini yakından tanımak gerekmektedir.
Termal su potasyum, silika, selenyum, sodyum, klorür, lityum, magnezyum, manganez, demir, bor, kalsiyum ve radon mineralleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan sıcak sulardır. Bu mineraller termal suyun yüzeye çıkarken bulaştığı alanlardan kazandığı doğal elementlerdir.
Termal Su İçilirse Ne Olur?
Termal sular hem vücut içinden hem de vücut dışından farklı etkiler göstererek şifalanmayı sağlar. Fakat her termal su içilebilir özellikte değildir. Örneğin içerisinde arsenik minerali olan termal sular daha çok harici uygulamalarda tercih ediliyor. Kükürt ve bikarbonat içeren termal sular ise sindirim sistemine büyük fayda sağlıyor. Bakanlık tarafından içilebilir ruhsatı olan termal sular güvenle tüketilebilmektedir. Bu sular mide, bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde başarılı etkiler gösteriyor.
Kükürtlü Termal Su İçilirse Ne Olur?
Kükürtlü termal suların sindirim sistemine faydası uzmanlar tarafından da açıkça belirtiliyor. Kükürt kabızlık problemi olan kişilerde dışkıyı yumuşatma etkisi gösteriyor. İdrar ve böbrek fonksiyonlarını koruyor. Aynı zamanda safra kesesini de düzenleyerek sindirimin rahatlamasına neden oluyor.
Karbonatlı Termal Su İçilirse Ne Olur?
Karbonatlı termal sular mide asidini dengeler aynı zamanda kanı da temizler. Özellikle midede yanma, ekşime, ağrı problemlerinde tedavi edici role sahiptir. Karbonatlı termal sular baştan aşağıya sindirim sistemine iyi geliyor. Yeni nesil beyin olarak adlandırılan bağırsakları düzenlemede ise mucizevi etkiler gösteriyor.
Kalsiyumlu ve Magnezyumlu Termal Su İçilirse Ne Olur?
Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan termal sular günlük ihtiyacım büyük bir kısmını karşılıyor. Özellikle kemik erimesi olan sık sık kramp yaşayan kişilerde bu sular oldukça yararlıdır. Aynı zamanda menopozlu hanımlar ve adet dönemini sıkıntılı geçiren kadınlar için bu sular uzmanlar tarafından da tavsiye ediliyor.
Termal Su Nasıl İçilir?
Termal suyu içmeden önce mutlaka içeriğinin ne olduğu hakkında bilgi edinmek gerekmektedir. Bu yüzden laboratuvar çalışmaları yapılan ve onaylanan termal suları içmek daha yararlı olacaktır. Termal su içerken kaynağından tüketmek lazım. İçerisinde bol miktarda mineral bulunduğu için taşınması ya da bekletilmesi halinde bu minerallerin kaybı söz konusu olacaktır. En iyi şekilde yararlanabilmek için düzenli olarak ve taze taze tüketmek önemlidir.