Ülkemiz yer altı suları açısından cennet sayılabilecek bir konumda yer almaktadır. Özellikle Anadolu antik çağlardan bu yana termal suların kullanımı açısından aktif olmuştur. Ülkemizin birçok farklı bölgesinde bulunan kaplıcaların bölgede bulunan mineral zenginliğine bağlı olarak gösterdiği etkilerde de farklılıklar olabiliyor.
Hangi kaplıca hangi hastalıklara iyi geliyor?
1- Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları
Afyon şehir merkezine 22 km uzaklıkta bulunan Gazlıgöl kaplıcalarının su sıcaklığı 40 – 71 derece arasında değişmektedir. Gazlıgöl kaplıcalarının kap ve dolaşım sisteminin rahatlaması, romatizma, karaciğer, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, kireçlenme ve cilt hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve sindirim sistemi gibi hstalıklar üzerinde etkili olduğu söylenmektedir.
2- Bolu Göynük Kaplıcaları
Su sıcaklığı 32 – 33 derece arasında olan Bolu’nun Göynük kaplıcaları bileşen olarak bikarbonatlı sular arasındadır. Mineral içeriği bakımından romatizma ve siyatik için etkili olduğu söylenmektedir.
3- Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan kaplıcalarda bulunan suyun ortalama sıcaklığı 45 – 47 derece arasında değişmektedir. Bölgede bulunan termal suyun metabolizma bozuklukları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, safra kesesi rahatsızlığı, karaciğer rahatsızlığı, romatizma ve dolaşım bozukluğu gibi problemlerde etkili olduğu söylenmektedir.
4- Nevşehir Kozaklı Kaplıcaları
Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde bulunan kaplıcaları su sıcaklığı 27 – 93 derece arasında değişmektedir. Bölgede bulunan termal sular klor, kalsiyum ve sodyum minerallerini bulundurmaktadır. Cilt hastalkıkları, mide ve safra rahtsızlıkları, iltahaplı kadın hastalıkları ve bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerine iyi geldiği söylenmektedir.
5- Balıkesir Gönen Kaplıcaları
Gönen ilçesi kaplıcalarında bulunan termal suyun sıcaklığı 52 derecedir. Özellikle böbrek rahatsızlıkları, karaciğer ve safra yolları rahatsızlıkları, romatizma ve ağrılı kadın hastalıkları, damar sertliği gibi problemlere iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca bölgede bulunan kaplıcaların içme kürleride bulunmaktadır.
6- İzmir Ilıca Kaplıcaları
İzmir’in turistlik bölgelerinden biri olan Ilıca bölgesinde bulunan kaplıcaların su sıcaklığı 42 derecedir. Bölge kaplıcalarının kadın hastalıkları, romatizma, metabolizma bozuklukları, safra kesesi, karaciğer rahatsızlığı gibi problemlere iyi geldiği söylenmektedir. İçme kürlerinin ise müshil etkisi yaptığı söylenmektedir.
7- Bursa Oylat Kaplıcaları
Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı olan Oylat kaplıcaları dünya çapında değerli termomineralli sulara sahip. İçerik zevginliği açısından 2. Sırada bulunan oylat kaplıcalarının ortalama su sıcalığı 40 derece. Oylat kaplıcalarının özellikle ağrılı sinir hastalıkları için iyi geldiği söylenmeketdir. Oylat suyunun en önemli özelliklerinden biride içilebilir olmasıdır.
8- Afyon Sandıklı Kaplıcaları
Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunan kaplıcaların su sıcaklığı 70 derece civarındadır. Bölgede bulunan termal suyun özellikle sinir ucu hastalıkları, romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.
9 -Konya Ilgın Kaplıcaları
Konya şehir merkezine 88 km uzaklıkta bulunan Ilgın kaplıcalarının ortalama su sıcaklığı 42 derecedir. Bölgede bulunan termal suyun özellikle safra kesesi rahatsızlığı, metabolizma rahatsızlıkları ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.