Kaplıcalar tam anlamıyla şifalı sular iyi dinlenme ve zindelik kazanma amacıyla sıcak su kaynaklarında yönelen birçok turistin gideceği yerlerden bir tanesi de Amasya kaplıcaları olmaktadır. Sağlık turizmi alanında olumlu yönde yapılan katkıların başında gelen kaplıcalar insanları da birçok hastalıklardan eğitimli bir şekilde kurtarmaktadır. Amasya ilimiz de, sahip bulunduğu sıcak su kaynakları ile birlikte hem tarihi hem de doğal güzelliklerin ikisi bir arada olduğu çare bulunmaz hastalıklara çözümler aranıp şifalı sularda ve kaplıcalarda vakit geçirerek bu hastalıklara derman aranmaktadır.
Amasya Kaplıcaları
Amasya sınırları içerisinde bulunan kaplıcalar genellik ile il merkezine yakın bir şekilde belli başlı köylere karşı konumlandırılmış olan kaplıcalardandır. Amasya’nın Göyüncek ve Hamamözü ilçelerine dağılan kaplıcalar yaz kış demeden birçok turisti içlerine çekmektedir. Amasya ili kaplıcaları şunlardır;
- Hamam Kaplıcası: Amasya ili sınırlarına yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta olan kaplıca; misak ve civi köyleri arasında bulunan ve genellikle romatizmaya iyi gelen kaplıcalardandır.
- Çırçır Kaynak Suyu: Karkaya diye adlandırılmış bölgelerden bir tanesi olan ve sıcak suyu ile birlikte kaynayan lezzetli ve içimi güzel sudur.
- Terziköy Kaplıcası: Göyüncek ilçe sınırları içerisinde bulunan ve en önemli kaplıcalardan biri haline gelen Terziköy, Amasya Gediksaray yolu yakınlarında yer alan ve modern tesisleriyle iç turizme büyük katkılar veren kaplıcalardan bir tanesidir. Terziler köyü halkında Terziler kaplıcası adı da verilebilir. Terziköy Kaplıcasında geniş yatak kapasitesi de bulunmaktadır. 36 oda ve 76 yatak ile misafirlere huzur dolu anlar yaşatabilmektedir. 26 adet özel banyo odası ile birlikte tesis içerisinde iki genel tedavi havuzuyla her türlü sosyal imkanlardan yararlanabilmektedir.
- Armut Kaplıcası: Gümüşhacıköy civarında bulunan kaplıca; romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelen kaplıcalar arasındadır.
- Arkıtbey Kaplıcası: Gümüşhacıköy’ün diğer ünlü kaplıcalarından bir tanesi olan ve denizden yüksekliği yaklaşık olarak 640 metre olan Hamamözü Kaplıcası; Romalılar ve Selçuklular döneminden itibaren işletilmeye başlatılmıştır. Banyo tedavisiyle iltihaplı olmayan devrelerde romatizmal hastalıklara ve nevraji nevrit ve kadın hastalıklarına deri hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir.