Denizli kaplıcalar bakımından oldukça zengin bir ildir. Bu özellikleri ile beraber ünü olan bir şehirdir. Çok uzun yıllardır şifa kaynağı olan bu kaplıcalar artık her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bölgede sıcaklığı 35 °C ile 100 °C arasında değişen 17 adet kaplıca bulunmaktadır. Pamukkale kaplıcaları sağlık ve termal turizm için en önemli konumlardan biridir. Bu termal tesislerde yurt içinden ve yurt dışından birçok ziyaretçi Denizli’ye geliyor. Denizli kaplıcaları şöyledir:
- Pamukkale Kaplıcaları
- Karahayıt Termalleri
- Akköy Çamur Kaplıcaları
- Babacık (Kabaağaç) Kaplıcası
- Tekkeköy Ilıcaları
- Kızıldere Ilıcası
- Yenice Kamara Kaplıcası
- Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları
Kaplıcaların Faydası Nelerdir?
Kaplıcalar insan sağlığına faydalı sulardır. Bu sular tamamlayıcı ve destekleyici tedavi olarak kullanılır. Bazı sular banyo kürü bazı sular içme kürü şeklinde tüketilir. Her kaplıcanın sıcaklığı, su yapısı, kaynak özellikleri birbirinden farklıdır. Bu sebepten dolayı rahatsızlığınıza bağlı olarak kaplıca seçiminizi buna göre yapabilirsiniz. Kaplıcaların insan sağlığına başlıca faydaları şöyledir:
- Karaciğer
- Safra yolları
- Mide ülser gibi rahatsızlıklara
- Romatizma
- Siyatik
- Lumbago
- Basur
- Nevrit
- Nevralji
- Kadın hastalıkları
- Deri
- Sedef
- Mantar
- Safra kesesi rahatsızlıkları
- Beslenme bozuklukları
Denizli’de Konaklama
Konaklama yerlerine Venus Suite Hotel Twin 205, Mucize Termal SPA, Colossae Thermal, Doğa Thermal Health&Spa, Hierapark Thermal, Adempira Thermal ve Spa Otel örnek olarak verilebilir. Başlıca konaklama alanları olan bu yerler, bölgedeki en popüler kuruluşlardır. Her hostel, daire veya otelin kendi koşulları vardır. Size en uygun olanı seçerek rezervasyon yaptırabilirsiniz. Dilerseniz Pamukkale’de sezonluk kiralık daireler de bulabilirsiniz. Bu sayede daha geniş ve konforlu bir konaklama imkanını değerlendirebilirsiniz. Bu seçim tamamen sana kalmış bir durumdadır.
Denizli’ye Nasıl Gidilir?
Denizli, Ege Denizi ile Akdeniz arasında yer alır. Denizli’nin toplam 19 ilçesi vardır. Şehrin doğusunda Burdur, Afyon, batısında Aydın ve Manisa, kuzeyinde Uşak ve güneyinde Muğla ili vardır. Denizli Çardak Havalimanı, Denizli’ye hava yoluyla gelmek isteyenler tarafından kullanılabilir. Şehir merkezine beş dakika uzaklıkta bulunur. Havalimanında neredeyse her firmanın uçuş seçeneği bulunuyor. Zamana, bilet türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak bilet fiyatları değişebilir. Havalimanına şehir merkezinden otobüs ve taksi ile ulaşım sağlanabiliyor.
Tüm firmaların Denizli’ye otobüs bağlantısı bulunmaktadır. Denizli şehirler arası otogarı şehir merkezinde yer alır. Bununla beraber kendi aracınızı kullanarak da Denizli’ye gelebilirsiniz. Ayrıca, tren ile seyahat etmek isteyenler için de seçenekler mevcuttur. İzmir ve Söke treni, Eskişehir-Denizli treni bu kapsamda hizmet verir. Deniz TCDD tren istasyonu ile otogar çok yakındır. Otogarda yer alan servislerle ya da minibüsler ile kentin ilçelerine de ulaşım sağlayabilirsiniz. Denizli’de ulaşım sağlamak amacıyla halk otobüsleri kullanılır ve bu otobüsler özellikle uygun fiyatlıdır. Denizli şehir içi ulaşım kartı ile 40’tan fazla hatta ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ortakçı Ilıcası
Denizli ilinin en ünlü ılıcalarından hatta oluşturduğu maden suları ve şifalı sular gereği yapılan termal yerler ılıcalar kenti olarak tanınmasına sebebiyet vermiştir. Sodalı olarak bilinen sıcak bir suyu bulunan Ortakçı ılıcası içinde bulundurduğu maddeler gereği endikasyon özelliğini arttırmaktadır. Ortaklar ılıcası, banyo tedavisiyle birlikte deri hastalıklarına, romatizma ve kalpdamar hastalıklarına iyi gelmektedir.
İnatlı Kaplıcası
Şarköy ilçesinde bulunan şifalı su kaynağı olarak adlandırılan Kaplıca, İnaltı hamamı olarak bilinmektedir. İçinde bulunan maden suyu ortakçı ılıcasının özelliklerine benzemektedir. Özellikle de bulunan çadır alanları ile insanlar termal otellerde kalmadan sadece termal olanaklardan da çadırlarında kalarak yararlanabiliyorlar. Vücut içerisinde ki birçok hastalığa çok iyi gelmektedir.
Kabaağaç Kaplıcası
Sarayköy’ün batısında yer alan ve ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kabaağaç kaplıcası her çeşit deri hastalığıyla birlikte romatizmaya çok iyi gelen hastalıklardan bir tanesidir. Kabaağaç kaplıcasının içerisinde bulundurduğu su sindirim sistemi üzerinde de olumlu etki yaparak birçok kişinin kapısı olmaktadır.
Tekkekokar Kaplıcası
Tekkeköy sınırları içerisinde bulunan kaplıca sızıntı halinde bulunan kaynak suların değerlendirildiği şifalı alanlardan bir tanesidir. Kaplıca özelliklerinden ziyade acılı hizmet veren, genelde romatizmal hastalıklarından şikayetçi hastaların bu kaplıcalara tedavi edildiği bilinmektedir.
Kızıldere Kaplıcası ve İçmesi
Sarayköy’e yaklaşık olarak 11 kilometre uzaklıkta bulunan Kızıldere köyü içerisinde yer alan kaplıca Türkiye üzerinde ender bulunan jeotermal alanlardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Köyün yakınlarından gelen suların sıcaklaığı 100 derecenin üzerinde bulunmaktadır. Sıcak su ve buhar karışımının dönüştürmüş olduğu enerji ile birlikte 300500 ton arası sıcak su üretilerek 40-45 tona yakın buhar elde edilmektedir. Bu buhar birçok tedavi edilebilecek hastalıklarda kullanılmaktadır.